taend langsomt ve
taend langsomt ve

Tænd langsomt for varmen og spar 2.000 kroner på regningen

taend langsomt ve

Har du fjernvarme i dine radiatorer? Så tænd langsomt for dit varmeanlæg, når de kølige nætter nu igen melder deres ankomst. Følg en række nemme råd og spar op mod 2.000 kroner på varmeregningen i den kommende fyringssæson.

 

”Vi ser mange, der allerede nu her i fyringssæsonens begyndelse indstiller varmeanlægget, som var det hård januarfrost udenfor. Men selvom det kan være fristende at skrue termostaten på varmeanlægget op på max, når det bliver koldt igen efter de varme sommermåneder, så er der mange penge at spare ved at tænde langsomt for fjernvarmen. En almindelig villafamilie kan spare op mod 2.000 kroner på en fyringssæson ved at følge et par nemme råd,” siger Thomas Bisgaard, som er energirådgiver hos forsyningsselskabet HOFOR, der leverer fjernvarme til hovedstaden.

For at tænde optimalt for fjernvarmen er det nemlig en god ide at skæve til temperaturerne udenfor og skrue gradvist op for sit fjernvarmeanlæg. Det er nemt og kan spare de danske villafamilier både penge og energi – og det uden at man behøver at finde sine tykke uldtrøjer frem.

”Man skal nøjes med at sætte termostaten på fjernvarmeanlægget, så temperaturen på vandet, der løber frem til radiatorerne, er på mellem 35-40 grader i begyndelsen af fyringssæsonen, og så skrue gradvist op for varmen i takt med det bliver koldere udenfor,” fortæller Thomas Bisgaard.

Når kulden bider sig mere fast, i eksempelvis oktober, så kan man hæve temperaturen på anlægget fem grader mere. Og når det bliver endnu koldere længere henne på fyringssæsonen, så drejer man termostaten yderligere fem grader op.

Ved at åbne varmen trin for trin sparer man ikke kun penge. Man udleder også op mod et halvt ton CO2 mindre over de kolde måneder.

”Varmeregningen udgør en stor post på budgetterne i de fleste hjem. Der er derfor god logik i at spare energi og penge ved at tænde langsomt for fjernvarmen. De penge, du sparer, kan du jo i stedet bruge på bedre julegaver eller andre sjove ting ,” afslutter Thomas Bisgaard.

 

Sådan tænder du langsomt for fjernvarmen

  • Når fyringssæsonen begynder igen, sætter du fremløbstermostaten på dit fjernvarmeanlæg på 35-40 grader. Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer.
  • Når det bliver koldere i oktober eller november, hæver du fremløbstemperaturen 5 grader, og når kulden sætter yderligere ind senere på fyringssæsonen, hæver du med endnu 5 grader. Så undgår du nemlig at sende for varmt vand ud af huset. På den måde kan en almindelig familie spare 1.500 kroner helt uden at bruge så meget som en øre på det.

Følg også disse nemme råd og spar endnu flere penge

  • Alle radiatorer i samme rum bør indstilles ens og ‘tænde’ samtidigt. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer lidt hver end én, der bare banker løs.
  • Alle rum i boligen skal helst være opvarmede – også soveværelset, men luk døren hvis du foretrækker det lidt køligere.
  • Stil termostaten på radiatorerne på mellem tre og fire. Så vil temperaturen ligge på mellem 19 og 22 grader. Hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt.

På hjemmesiden www.taendlangsomt.dk  kan du få en god begyndelse på fyringssæsonen. Her kan du finde information, der kan gøre dig dus med dit fjernvarmeanlæg. Samme sted har HOFOR og Energitjenesten samlet en lang række gode råd, der kan hjælpe dig til væsentligt at nedbringe beløbet på din varmeregning.

 

Mere information hos:
Jimmi Eiberg Jensen, projektleder hos HOFOR på 2795 4682 eller jiej@hofor.dk
Nina Maria Klok, kommunikationsrådgiver i HOFOR på 2795 2135 eller nimk@hofor.dk

Scroll to Top