Vandkraft – en vigtig vedvarende energikilde

Godt nok spiller vandkraft ikke nogen betydelig rolle i den danske energiforsyning, men vender vi blikket mod vores naboer i Norge, er situationen en helt anden. Vandkraft udgør mere end 99% af den samlede elproduktion hos vores venner i Nord, og Norge er faktisk Europas største vandkraftproducent. Men også i lande som Sverige, Østrig og Frankrig leveres der meget strøm via vandmasserne.

Ifølge brancheorganisation Eurelectric udgjorde vandkraft i 2013 ca. 16 % af EU’s elproduktion og ca. 54 % af den samlede produktion af vedvarende elektricitet.

I Danmark kender de fleste til Tangeværket, som ligger ved Danmarks største kunstige sø, Tangesøen, ved Gudenåen og er opført i 1921. Værket producerer 11 mio. kWh om året, hvilket svarer til omtrent 2.500 husstandes elforbrug. Der er to andre vandkraftværker i Danmark: Karlsgårdeværket og Holstebro Vandkraftværk.

Ifølge Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, spillede vandkraft en stor rolle under Danmarks industrialisering, og de første fabrikker i Danmark lå som regel op af et vandløb.

Vandkraft har været anvendt langt tilbage i tiden, de første vandhjul stammer fra før Kristi fødsel. I Norden kendes vandkraft fra den sene vikingetid i form af hjul med skovle, der blev drevet af vand. Vandmøllerne blev for det meste anvendt til at drive møller, men havde en lille effekt på op til omtrent tre hestekræfter.

Scroll to Top