VE’s høringssvar til den britiske regerings plan om at udfase fossile brændstoffer i internationale investeringer: Planen er et stort skridt, som skal være hurtig og omfattende

Snart skal alle britiske private og institutionelle investorer kun investere i grønne løsninger. Et historisk skridt, som skal implementeres hurtigst muligt – også i Danmark – mener internationale miljøorganisationer.

I december 2020 offentliggjorde den britiske regering et forslag, hvor det skulle være slut med udenlandske investeringer i fossile brændstoffer. De globale finansieringsstrømme fra Storbritannien skal gå fra sort til grøn, og skal gælde alt fra udviklingsbistand, eksportkreditter, investeringer og handelsaftaler. Hvert år investerer Storbritannien milliarder af kroner i udviklingen af infrastrukturer og eksport, hvoraf noget af det også går til fossile industrier såsom kulkraftsværker og miner.

I et høringssvar til den britiske regering har VedvarendeEnergi sammen med det svenske SwedWatch støttet op om det historiske forslag. Vi mener, at forslaget bør omfatte alle fossile fossile brændstofs projekter, der allerede er planlagt eller under vurdering, inden marts 2021. En hurtig implementering af forslaget vil styrke Storbritanniens position på klimaområdet internationalt. Derudover har vi også opfodret den britiske regering til at udarbejde en undtagelsesfri politik, så den inkluderer alle former for støtte og investeringer fra britiske institutioner, herunder også finansiering gennem finansielle mellemmænd.

Danmarks mulighed for at blive first-mover

Storbritannien er ikke det eneste land, som har planer om at stoppe investeringer i fossile industrier. Verden over har flere lande allerede stoppet investeringer i fossile industrier, som understøtter produktionen og transporten af fossile brændstoffer. I Sverige har man allerede udfaset eksportkreditter til kul, og den svenske regering arbejder nu arbejder på at stoppe eksportfinansiering til olie- og gasudvinding fra 2022.

Hvis Danmark vil være et ”grønt foregangsland”, skal den danske regering indføre lignende forslag. I VedvarendeEnergi opfordrer vi den danske regering til at indfri sine klimaløfter, herunder planerne om at udfase eksportfinansiering til fossile brændstoffer, samt styrke rammebetingelser for den grønne omstilling gennem bilaterale og multilaterale indsatser. Vi mener, at et sådan forslag vil bidrage til et dansk lederskab på klimaområdet, især når COP26 er lige rundt om hjørnet.

Læs høringssvaret her

Scroll to Top