Den grønne omstilling byder på mange dilemmaer – særligt når det kommer til det voksende forbrug, som er en belastning for både klima og miljø. Derfor arbejder VedvarendeEnergi for et mere ansvarligt og bæredygtigt forbrug – og vores ungdomsafdeling, UngEnergi, arbejder for at vise andre unge, at det er fedt at være bæredygtig. Det viste de også på årets Roskilde Festival, hvor de med stor succes bl.a. satte fokus på klimadilemmaer og brug-og-smid-væk-kultur gennem workshops og aktiviteter i campingområderne.
Af Dea Dalbjerg
De fleste forbinder nok Roskilde Festival med store koncertoplevelser og vilde fester i campingområdet. Men Roskilde er mere end bare dét. For eksempel findes Flokkr-teltet, der danner ramme om forskellige debatter og arrangementer med udgangspunkt i kunst og aktivisme. Aktiviteterne afvikles i samarbejde med en række NGO’er, og i år var UngEnergi én af den.
En dør af dilemmaer
Under opvarmningsdagene på årets Roskilde Festival afholdte UngEnergi to workshops, hvor festivalgængerne kunne skrive deres største klimadilemmaer på gamle døre.
”Det kunne f.eks. være: Jeg vil gerne på ferie med min familie, men jeg vil ikke flyve,” fortæller frivillig i UngEnergi, Lucca Elvira Tycho Nielsen.
Hun har været med til at planlægge og afholde UngEnergis aktiviteter på årets Roskilde Festival – og fortæller, at idéen bag dørene var at give folk plads til at sætte ord på de dilemmaer, der er i forbindelse med kampen for et bedre klima.
”Vi prøvede at vende det lidt på hovedet. Normalt er der måske tendens til at have fokus på, hvad man gør godt og hvad der er nemt, men her fik folk lov til at skrive, hvad der var svært,” forklarer Lucca.
Til workshoppen havde UngEnergi skabt nogle dialogkort i samarbejde med en psykolog. Kortene kredsede om spørgsmål som: “Påvirker dilemmaet dine hverdagsbeslutninger og i så fald hvordan?” og “Oplever du, at der er mange andre, der kan stå i samme dilemma?” På den måde brugte de frivillige dialogkortene til at sætte samtaler i gang med deltagerne.
Glimmer og værktøj
For at skabe en balance mellem det alvorlige og den ellers festlige stemning på Roskilde Festival, havde UngEnergi også medbragt bæredygtigt glimmer og konfetti – og det fangede manges opmærksomhed.
”Festivalgæsterne var lidt fulde, men de var glade og særligt glimmeret var populært. Dørene blev også brugt flittigt og de var begge fyldt helt op, da dagene var ovre,” fortæller Lucca.
Udover workshopsene kørte UngEnergi også rundt med nogle reparationsvogne i campingområderne. I vognene havde de sygrej og værktøj, så de kunne hjælpe folk med at reparere f.eks. en pavillon eller en sovepose. Det var med til at starte nogle gode snakke med festivalgængerne om bæredygtighed og brug-og-smid-væk-kulturen.
”Trækvognene var gode til at komme ud og fange folks opmærksomhed – særligt dem, der ikke ville møde op til en workshop. Jeg frygtede lidt, at folk ikke gad os, når vi kom ud blandt teltene, hvor de fester og hygger, men de frivilliges oplevelse var, at folk var positive og imødekommende,” forklarer Lucca.
Fremtidens ungdom er aktivistisk
Den positive respons, som UngEnergi har fået på festivalen, har efterladt Lucca optimistisk for fremtiden.
”Det lyder måske fjollet, men jeg er bare ret stolt over de unge. De nye generationer – særligt dem, der er yngre end jeg selv – er vokset op med, at det er fedt at lave klimaaktivisme og det er bare supercool,” siger Lucca begejstret.
Udover håb for fremtiden og et styrket socialt bånd til de andre frivillige, har deltagelsen i festivalprojektet også givet Lucca en øget drivkraft for arbejdet i UngEnergi, fortæller hun:
”Jeg tror, at det har givet mig en generel motivation til det videre arbejde i foreningen – folk vil det rent faktisk gerne!”
Projektet fortsætter
UngEnergis arbejde med workshopsene og reparationsvognene slutter da heller ikke med årets Roskilde Festival. Projektet tager nemlig på turné flere steder i landet i løbet af de næste måneder sammen med de tre andre organisationer fra årets projekt: LGBT+ Danmark, Fridays for Future og The Green Youth Movement. Sammen skal de deltage i en række events.
”Nu skal vi evaluere vores deltagelse på Roskilde Festival, og så skal vi ellers i gang med at planlægge vores aktiviteter til bl.a. Ungdommens Folkemøde og den nye festival GRASP, som også er en del af Flokkr-projektet,” afslutter Lucca.