Sommeren ’92: Fodbold, klimatopmøde – og danske solceller

Af Dea Dalbjerg

Mange forbinder nok sommeren 1992 med det danske herrelandsholds sejr ved EM i fodbold. De klimainteresserede vil muligvis også forbinde sommeren 1992 med det skelsættende topmøde i Rio, der blev startskuddet på FN’s klimakonvention og de efterfølgende COP-møder (Conference of the Parties). Knapt så mange forbinder måske sommeren 1992 med solceller. Men netop sommeren 1992 blev startskuddet for de første danskproducerede solceller nogensinde. Det var medvirkende til, at Danmark lagde sig i førersædet inden for solenergi.

I anledning af den forestående sommerferie, markerer VedvarendeEnergi 30-års jubilæet for klimakonferencen i Rio ved at bringe en artikel fra sommeren 1992. Vi har været i arkivet og fundet en artikel fra VE’s daværende magasin Råstof. Artiklen handler om firmaet Solel Energy A/S og deres udvikling af danskproducerede solceller. Firmaet havde ambitioner om at eksportere danskproducerede solceller til udlandet, ligesom Vestas allerede i flere år havde eksporteret vindmøller. Firmaet eksisterer ikke længere, men som de første danske producenter af solceller, dannede deres arbejde præcedens for, at andre danske virksomheder efterfølgende har gjort deres indtog på solcellemarkedet.

Artiklen er bragt i Råstof, Vedvarende Energi & Miljø, nr. 4, 1992. Læs den herunder:

 

Danske solceller

Efter 10 års forskning er det nu lykkedes at få en dansk produktion. Ovenikøbet med forbedret ydelse og en mere miljøvenlig fremstillingsproces. Firmaet Solel Energy A/S er en realitet, og Danmark er hermed fremme i forreste række indenfor solenergi-forskningen.

Æren for dette skal tilskrives Yakov Safir, født i Israel men uddannet på Danmarks Tekniske Højskole. Han har arbejdet med solenergi siden 1980, først som studerende og siden som forsker på DtH. Fra starten har det været målet, at der skulle komme en produktion af solceller ud af det. Det er nu lykkedes – bl.a. med økonomisk støtte fra Miljøministeriet og Energiministeriet og med en solid opbakning fra DtH og DtI.

Igennem et tæt samarbejde med professor dr. tech. Otto Leistiko fra DtH og solcelleeksperten Earren Georg Proctor og den britiske industrileder Derek Vivian Smith har Yakov Safir udviklet en type solcelle, der øger effektiviteten med op til 50% i forhold til almindelige kendte solceller.

Ny proces

Solceller har hidtil typisk kunnet omdanne 11-15% af lyset til el. Virkningsgraden for de nye danske celler ligger imidlertid på 15-18%. Ved at ændre overfladen, så den i stedet for at være glat får pyramidestruktur, formindskes reflekserne og man holder dermed mere af lysenergien inde i systemet. Ved yderligere at lave solcellen dobbeltvirkende med en diode på begge sider af siliciumskiven, kan effekten yderligere forøges til omkring 22-23%. På grund af en ny fremstillingsproces kan de dobbeltvirkende solceller produceres til samme pris som en enkeltvirkende og er dermed meget konkurrencedygtige.

Selvom silicium til solceller fremstilles af smeltet strandsand, så har den efterfølgende behandling hidtil krævet anvendelse af en hel del kemi, som har været et problem i forhold til at solcellen i sig selv er en miljøvenlig teknik. Men også på dette punkt er den nye produktionsmåde en forbedring. Anvendelsen af kemikalier er reduceret til ganske få og en del af dem recirkuleres i processen. Produktionen adskiller sig også ved at kunne anvende silicium, der ikke er 100% rent, hvad der også er med til at reducere prisen.

Tager det roligt

Solel Energy har, selvom det er et lille firma, gode muligheder for at komme ind på solcellemarkedet, som ellers domineres af industrigiganter som bl.a. Siemens. Dels ekspanderer markedet i disse år og dels kan man som lille firma uden de store omkostninger absolut være med både på hjemmemarkedet og i udlandet.

Satser på eksport

Men det er primært eksport til udlandet, Solel Energy satser på. Især til u-lande og gerne i samarbejde med andre danske firmaer om levering af total-anlæg – f.eks. soldrevne vandpumpeanlæg eller køleskabe til medicin.

Yakov Safir er overbevist om, at solceller er fremtidens energi. Sammen med udviklingen indenfor superledere, der gør det muligt at transportere el over meget lange afstande uden tab, kan man ligefrem forestille sig engang i fremtiden at sende el, produceret fra solceller, fra den ene verdensdel til den anden.

Kilde: Energi Nyt fra Energistyrelsen nr. 4/1992

 

Den originale artikel fra RÅSTOF
Scroll to Top