7 milliarder mennesker: Hvordan skal jeg gøre en forskel?

Klokken er 10 denne torsdag morgen. Efteråret lader sig mærke og se i det skarpe morgenlys og med en svag, men kold vind, som kravler op i ærmerne. Vi er taget ned på havnen i Aarhus for at mødes med Jonathan Bredo, som er fra Nyborg og afgangselev på gymnasiet.

Aarhus havnefront en kølig efterårsmorgen i september. Foto: Henriette Vest Jensen

Han har været med i Projekt Fem Fede Dage tilbage i april måned på sit gymnasium, som UngEnergi står bag. Det resulterede i nogle fede events og opstart af et miljøråd på skolen og gjorde samtidig et enormt indtryk på Jonathan Bredo: ”Efter det her projekt med UngEnergi er det eksempelvis gået op for mig, at jeg ikke behøver kød hver dag. Jeg spiser kun oksekød to gange om måneden. Falafler kan også godt spises, de smager godt, og man kan sagtens lave de selv”.

Madvaner er en af de ting, som har ændret sig for Jonathan efter mødet med UngEnergi. Generelt betragter han sig selv som en storforbruger men i dag en storforbruger med en bæredygtig tankegang:
”Før spiste jeg meget oksekød og købte nyt tøj hver uge. Generelt så er jeg storforbruger, men i dag er mit jakkesæt eksempelvis lavet af bambus. Jeg tror, at jeg er blevet mere bevidst om, at mit fodaftryk betyder noget”, forklarer Jonathan.

Jonathan har valgt at gå op i pris på både tøj og eksempelvis sit headset, så det holder længere, og så han ikke behøver at shoppe nyt helt så ofte. Det er her, hvor Jonathan føler, at han kan gøre en forskel og formindske sit CO2-fodaftryk. Før UngEnergi virkede det uoverskueligt: ”Jamen herregud, vi er 7 milliarder mennesker, så hvordan i alverden skulle jeg kunne påvirke noget som helst?” Det er nok den holdning, som kan ramme de fleste af os, når vi ser nyhederne og hører, hvordan Antarktis smelter, orkanerne raser og skovbrande hærger. Hvad kan jeg med mine små CO2-fodaftryk gøre? Jonathan kender til den håbløshed, men ved at fokusere på de konkrete ting, som han kan gøre som eksempelvis at ændre mad- og tøjvaner, håber han at kunne påvirke andre på en positiv måde.

”Projektet med UngEnergi har i den grad påvirket mig og givet mig en forståelse for, at det betyder noget, hvad jeg vælger. Vi skal have startet nogle bæredygtige vaner. Og hvis jeg kan være med til at påvirke andre, så føler jeg, at jeg er med til at gøre en forskel, og det driver mig”, fortæller Jonathan. Han bor i dag i sin egen lejlighed og nyder selvstændigheden og muligheden for at træffe egne beslutninger og danne nye vaner.

Vi skilles med et kram oven på en smuk men kølig efterårsmorgen. Jonathan hopper op på sit skateboard og vi vores cykler.

Scroll to Top