Bæredygtighed: Et værdisæt der passer mig

Tilbage i 2012 kom UngEnergi til verden. Ungdomsafdelingen udsprang fra et pilotprojekt under navnet Bæredygtig Ung, som samlede unge fra gymnasier rundt omkring i Danmark om bæredygtighed. Projektet søgte frivillige, der var klar på noget nyt: At blive uddannet til forandringsagenter. En af dem, som faldt over projektet, var Dinna Bruun. Hun blev en af de første forandringsagenter, som var med til at kickstarte UngEnergi, hvis opgave i starten var at tage ud på danske gymnasier for at sætte klima på dagsordenen.

”Vi (forandringsagenter, red.) havde været ude på en masse gymnasier sammen og oplevede, at der var mange unge, som var rigtig interesserede i klimaet. Det gjorde så, at vi, der var forandringsagenter på det tidspunkt, stiftede UngEnergi”, fortæller Dinna.

På Godsbanen i Aarhus kommer Dinna ofte. Foto: Josefine Aude Raas

Et fælles mål

I dag er Dinna 32 år og bor i Aarhus med sin datter. For hende er den bæredygtige livsstil en del af det værdisæt, som hun træffer mange af hverdagens beslutninger ud fra.

”Bæredygtighed er ikke et label, som jeg sætter på mig selv, det er mere et værdisæt, der passer til den måde, jeg er på”, forklarer hun.

Da hun faldt over opslaget på frivillignet, kunne hun med det samme se vigtigheden i at få uddannet forandringsagenter, som kunne kommunikere bæredygtige budskaber ud til gymnasielever og sætte fokus på klimaet.

”Det var interessant at være med til at formidle noget af den her tunge klimaforskning ud til unge, så de kunne handle på det”, fortæller hun om arbejdet som frivillig i projektet.

Forandringsagenterne startede ud på en intens uddannelsesweekend, hvor de snakkede om formidling, unge på gymnasier og blev klædt på med en masse viden om blandt andet klimaforandringer. Det blev en gruppe bestående af en masse forskellige typer, som alle havde det til fælles, at de brændte for bæredygtighed.

Gå ud ad en ny tangent

For Dinna, som allerede havde en meget bæredygtig livsstil, blev mødet med Bæredygtig Ung og oprettelsen af UngEnergi stadig en form for øjenåbner. Hun begyndte at se tingene i et større perspektiv.

”Det er blevet mere klart for mig at tænke bæredygtighed ind i alle steps af ens hverdag. Eksempelvis når jeg skal have et par nye bukser, hvordan gør jeg så det: Skal jeg vælge nogle brugte, nogle fra H&M som går hurtigt i stykker, eller skal jeg vælge nogle, som jeg tror, at jeg vil beholde i mange år? Man må gøre sig den ulejlighed at overveje disse ting, inden man går ud ad den tangent, som man plejer”.

Dinna fortæller videre, at når hun køber ind, overvejer hun også en vares CO2-aftryk. Det handler om, hvor varen er produceret, emballagen, om den er økologisk og så videre. ”Der er rigtig mange hensyn, som man som forbruger ikke kan veje op mod hinanden hver gang, men jeg forsøger”, fortæller hun til slut.

Scroll to Top