Frivillighed: Et sprængbræt til mere

Klokken er 10 om formiddagen. Dagen er indbegrebet af dansk efterår: Så skinner solen, så regner det, så skinner solen… Du begynder efterhånden at kunne danne dig et billede. En dag til regnbuer.

Vi mødes på Statsbiblioteket i Aarhus for at snakke om frivillighed og bæredygtighed. I dag skal vi snakke med Kia Jensen på 28 år. Hun er frivillig i UngEnergi og tidligere forandringsagent. For hende er frivillighed tæt forbundet med bæredygtighed:
”Jeg er frivillig, fordi jeg synes, at det er rigtig sjovt at være med til at rykke noget. Det hænger helt sikkert også sammen med min interesse for bæredygtighed og grøn energi og det her med at udbrede det så meget som muligt. Det er også rigtig fedt at møde nye mennesker”, forklarer hun os i sofaerne i kælderen på Statsbiblioteket.

På tur i Universitetsparken. Foto: Henriette Vest Jensen

Tilbage i 2014 besluttede Kia sig for at blive forandringsagent og meldte sig ind i UngEnergi som frivillig. Hun havde aldrig været frivillig før, men på grund af hendes store interesse for miljøet besluttede hun sig for, at nu skulle det være.
”Jeg ledte efter en organisation, hvor jeg kunne lave noget konkret, praktisk arbejde og føle, at jeg kunne få ansvar”, fortæller hun. Hun endte på frivilligjob og fandt frem til UngEnergi, som sætter klima og bæredygtighed på dagsordenen.

Rejser er akilleshæl
”Det betyder rigtig meget at leve bæredygtigt. Helt konkret så er alle mine møbler eksempelvis genbrug. Jeg går også meget i genbrugsbutikker og køber tøj. Derudover har jeg fokus på affaldssortering, økologi og spiser ikke kød. Det er alle nogle valg, som jeg har taget bevidst, fordi jeg gerne vil leve mere bæredygtigt”, fortsætter Kia.

Hun indrømmer dog, at hun har en akilleshæl: Rejser. Det er en udfordring i den bæredygtige livsstil, da det er både nemt og billigt at flyve, og når hun samtidigt elsker at rejse. Men ellers føler hun ikke, at det er besværligt at leve med klimaet for øje, og det er specielt vigtigt, fordi vi alle har et ansvar for at passe på klimaet, forklarer hun. Specielt i et iland som Danmark, hvor forbruget er højt.

Så mødet med UngEnergi var et godt match. Ud over et nyt grønt fællesskab fortæller Kia, at hun ”generelt har lært meget om den forskel, man kan gøre som individ”.

Stepping stones på vejen
Kias arbejde som frivillig og hendes grønne livsstil har alt sammen ledt til forskellige muligheder i livet og rundt omkring i verden: ”Min profil er meget grøn, kan man sige. Mit arbejde i UngEnergi dannede baggrund for, at jeg havde viden inden for vedvarende energi og bæredygtighed, hvilket de så syntes var interessant i Irland, da jeg var i praktik der. Derfra fik jeg så noget viden, som jeg kunne bruge i et praktikophold hos WWF Danmark i København. Det er sådan nogle stepping stones, som har ført til mere og mere viden”.

Vi luner os på den sidste tår varme te, rejser os fra sofaen, og snart er vi ude i det forvirrende og fortryllende efterårsvejr igen.

Scroll to Top