demonstration foran boreplads
demonstration foran boreplads

Brønderslev Kommune vil ikke på nuværende grundlag sige nej til udvinding af skifergas

demonstration foran boreplads

På byrådsmøde i Brønderslev Kommune den 29. oktober forsøgte Ole Bruun fra Enhedslisten at få sine byråds kollegaer til at tilkendegive, at Brønderslev Kommune vil sige nej til udvinding af skifergas, hvis Total med tiden også skulle få ønske at udvinde skifergas i Brønderslev Kommune.

I sit forslag skriver Ole Bruun, at han godt ved, at kommunen ikke har kompetence til at træffe en bindende beslutning, og at afgørelsen nu ligger i Miljøministeriet, men at det er vigtigt at sende et signal. Fx har Allerød Kommune sagt nej til skifergas udvinding. ”Skifergas er et fossilt brændstof, der udvindes med risiko for grundvand, natur og miljø,” sagde han på mødet. I stedet bør kommunen arbejde på at udbrede den fossilfrie vedvarende energi.

Brønderslev borgmester Michael Klitgaard imødegik forslaget med ordene: ”Brønderslev Kommune ønsker ikke at komme med en udtalelse på det foreliggende grundlag.” Alle øvrige fremmødte medlemmer af byrådet nikkede og samtykkede.

Tilbage i 2012 var det ellers planen, at den første efterforskningsboring efter skifergas skulle etableres ved Flauenskjold. Det franske energiselskab Total orienterde på et møde med bl.a. Brønderslev Kommune, at de forsøger at indgå en aftale med en lodsejer ved Flauenskjold om at købe hans jord, for at lave forsøg med udvinding af skifergas. Daværende borgmester Lene Hansen og nuværende borgmester så med interesse på projektet fra Total og de mange nye arbejdspladser projektet ville kunne give til området.

Det lykkedes ikke Total at købe eller leje jord ved Flauenskjold, bl.a. fordi vandværket var tidligt ude med sin bekymring for drikkevandet.

Et par måneder senere skev Henrik Nicolaisen fra Total til kommunen, at Total har lavet en aftale med en lodsejer i Frederikshavn Kommune vedrørende leje af cirka to hektar til gennemførsel af en efterforskningsboring efter skifergas. Endvidere skrev Henrik Nicolaisen, at Total afhængigt af resultatet i Frederikshavn Kommune, muligvis vil vende tilbage til området.

Scroll to Top