COP23: Succes på sidelinjen

Det er ofte nemmere at holde humøret højt, når man ikke deltager i forhandlingerne. Det fik jeg fornøjelsen af i dag.

Gunnar Boye Olesen

Jeg startede med et seminar, som en ny global platform for 100% vedvarende energi afholdt, hvor vi bl.a. hørte om et studie for omstilling til 100% vedvarende energi fra den tysk-internationale “energy watch group”. Studiet viser hvordan hele Jorden og en lang række lande kan omstille til vedvarende energi, oven i købet med god økonomi. Gruppen forventer 20% billigere el end med det nuværende fossile energisystem.

Seminaret fortsatte med beretninger fra en række byer, der planlægger eller er ved at omstille til vedvarende energi. INFORSE netværket, og derigennem VedvarendeEnergi, er med i den nye platform.

Når jeg deltager i spændende arrangementer som dette, skriver jeg altid en kort note med det mest interessante. Hermed mine noter for dette arrangement.

Sidst på dagen afholdt vi vores officielle side-event, hvor jeg præsenterede en ny rapport, vi udgav om, hvor meget lokale energiløsninger i Sydasien kan bidrage til at reducere drivhusgasserne. Selvom den enkelte families bidrag er lille, kan det godt samlet blive til en hel del.

Vore partnere, bl.a. i VedvarendeEnergis project “Promotion Implementation of the Paris Agreement” (PIPA) i Østafrika, præsenterede deres gode erfaringer med lokale løsninger med bl.a. gode brændekomfurer og mini-elnet.

Vi gennemgik også, hvordan de aktuelle forhandlinger om retningslinjer for at gennemføre Paris Aftalen kan gøre mere for at fremme de lokale løsninger med klimaløsninger.

Sidst i arrangementet var det lykkedes os at få en forhandler fra hhv. Kenya og Sri Lanka til at præsentere deres syn på forhandlingerne og hvordan lokale løsninger kan tages med. Alt i alt et godt arrangement.

Efter sådan en dag står det klart, at det ikke er løsninger, der mangler, for at løse klimaproblemerne.

I morgen skal jeg så tilbage til forhandlingerne, hvor der er langt flere skyer på himlen. Politiske skyer, som vi jo kender så godt fra den danske politiske virkelighed.

Scroll to Top