Fem Fede Dage gør det sjovt og nemt at leve bæredygtigt

I den grønne omstilling er det vigtigt at sikre handlemuligheder for alle, så det bliver nemmere at træffe bæredygtige valg. Det arbejder VedvarendeEnergi for – og det samme gør vores ungdomsafdeling, UngEnergi. I uge 46, midt i november måned, deltog 46 af landets gymnasier i ’Fem fede dage’ – arrangeret af UngEnergi. Her dyster de deltagende gymnasier over fem dage i at udvikle kreative og bæredygtige løsninger indenfor flere forskellige klimaproblematikker. Eventet har ført til et utal af workshops med klima og miljø som fællesnævner – alt sammen for at motivere den klimabevidste ungdom til at leve (endnu) mere bæredygtigt. Det fortæller Nanna-Gro Pedersen, studentermedhjælper hos UngEnergi. 

 Af Jeppe Schlüter Pleidrup 

Prototyper af såkaldte “Tiny houses,” rollespil med udgangspunkt i klimaforhandlinger og foodsharing-begivenheder. Det er blot et lille udsnit af hvad uge 46, som stod i Fem Fede Dages tegn, på 46 gymnasier rundt omkring i hele landet, havde at byde på i 2021. Hvert år udfordrer UngEnergi landets gymnasieelever til at udvikle og afprøve bæredygtige idéer – gymnasiet med den mest kreative og bæredygtige idè vinder 10.000 kroner til at videreudvikle på et af de koncepter, som de har fundet på i forbindelse med eventet. 

Hver af de fem skoledage i ugen har et nyt tema, som for eksempel mad-mandag og transport-torsdag  på den måde rammer udfordringerne bredt, så alle kan være med. Med konceptet ‘Fem Fede Dage’ retter UngEnergi på den måde gymnasielevernes opmærksomhed mod bæredygtighed og klima – og de gør det på en måde, hvor de unge elever synes at temaet bæredygtighed er spændende.  

 ”UngEnergis ånd er at bæredygtighed skal kommunikeres på en jordnær og brugervenlig måde,” fortæller Nanna-Gro og fortsætter: 

 ”Pointen med Fem Fede Dage er især at vise unge mennesker hvor sjovt og nemt det kan være at leve bæredygtigt.” 

 Gymnasieelverne er engagerede og synes at klimaet er vigtigt 

I ugerne op til uge 46 besøgte Nanna-Gro og en håndfuld frivillige over halvdelen af de deltagende gymnasier for at holde inspirationsoplæg med henblik på at igangsætte den kreative proces, inden idéudviklingen for alvor gik i gang. Her oplevede Nanna-Gro at de unge elever var engagerede og interesserede i den tilgang til klimaproblematikkerne, som et event som Fem Fede Dage lægger op til. Hun forklarer: 

 “Det er en ungegeneration, som synes klimaet er vigtigt, men ikke nødvendigvis har lyst til at være aktivistisk på gaderne. Med Fem Fede Dage behøver man ikke være ekspert eller politisk engageret for at være med til at gøre en forskel.” 

 Fem Fede Dage sluttede på en festival-fredag, hvor de deltagende gymnasiers bæredygtige idéer blev sendt ind til UngEnergis interne dommerpanel. Her blev de fem allermest kreative idéer udvalgt. Herefter blev vinderen kåret af det eksterne dommerpanel, som i år bestod af influencerne  og stifterne af Klimaklubben  Maria Wänglund, Anne Kjær Voss og Rie Løwe. Dommerpanelet udvalgte Allerød Gymnasium som årets vinder på grund af deres succesfulde foodsharing-begivenhed. Dermed løb de med førstepladsen og de 10.000 kroner. 

 Fem Fede Dage har fået vokseværk 

Til årets Fem Fede Dage var opbakningen større end nogensinde før med et rekordhøjt antal af deltagende gymnasier i eventet. Samtidigt har eleverne været særligt engagerede i de mange aktiviteter. På grund af den brede opbakning fra de engagerede unge har UngEnergi fået bemyndiget midler til, fra næste år af, at udvide Fem Fede Dage-konceptet, så det også kommer ud på erhvervsskolerne.  

 “Vi er stadigvæk ved at udarbejde hvilke temaer der giver mening indenfor erhvervsuddannelserne, men det bliver med en langt mere praktisk vinkel,” afslutter Nanna-Gro. 

 

Scroll to Top