blue arrow
blue arrow

Freds- og forsoningsprojekt i Kenya fik flot afslutning

Flere end 100 møder med unge kenyanere, derudover 60 vælgerarrangementer og 30 forskellige events – heriblandt en sportsfestival og en musikfestival. Sådan lød den korte status på VedvarendeEnergis freds- og forsoningsprojekt, som har løbet i halvandet år i slumområdet Kibera, Nairobi.

Projektet, som er finansieret af EU, blev afsluttet i januar i år med en velbesøgt konference.  På kort sigt skulle projektet bidrage til et fredeligt valg – Kenyas valg blev afholdt i foråret 2012 og forløb heldigvis roligt – og på længere sigt skabe forsoning og dialog mellem de unge i Kibera.

Forsoning starter indefra

En af deltagerne på konferencen var Jaqueline Mutere, der i 2007, da volden eskalerede i Kenya, blev voldtaget af en mand fra en anden stamme end den, hun selv tilhører. Hun blev gravid under voldtægten og fødte siden en pige.

Jacqueline Mutere rejste sig foran de 120 deltagere på fredskonferencen og påpegede, at selvom valget i 2007 er 6 år siden, er der stadigvæk ofre for voldshandlingerne.

Og på trods af, at valget i 2013 blev gennemført uden vold, er der stadigvæk brug for, at man får talt om, hvordan man både som samfund kan komme videre og få gjort op med voldshandlingerne og ikke mindst personligt er i stand til komme til forsoning. ”Vi får ikke fred, før det enkelte individ er klar til at lade forsoningsprocessen starte indefra”, understregede Jaqueline Mutere, mens hun pegede på sit hjerte.

Et samlet Kenya?

Yash Pal Ghai, der er international anerkendt professor i folkeret, var inviteret til at tale på konferencen. Yash Pal Ghai har senest været med til at udforme Kenyas nye forfatning.

Konferencen havde deltagelse af mere end 120 personer, og de kunne høre Yash Pal Ghai forklare det forudgående arbejde med forfatningen, der blev færdig i 2010.

Ghai kom ind på de voldsomme uroligheder i 2007 og 2008 i forbindelse med det forrige valg og understregede behovet for at skabe en forfatning, der kan sikre et samlet Kenya med respekt for de forskellige etniske grupper.

Politikere fik hårde ord

På konferencen blev også spørgsmål om retten til jord, menneskerettigheder, etniske konflikter, økonomiske og sociale forhold diskuteret i ikke mindre end 6 timer.

Landets politikere fik ind i mellem hårde ord med på vejen – måske meget godt illustreret ved en indlægsholder, der karakteriserede landets politiske tilstand på denne måde: ” Politicians think of the next election, leaders think of the next generation”.

blue arrowLæs mere om VedvarendeEnergis Freds- og forsoningsprojekt i Kenya

Scroll to Top