blue arrow
blue arrow

Hør podcast om biocentre i Kenya

Sedsel Brøndum Lange har i forbindelse med sit studium på Roskilde Universitetscenter været i praktikophold hos VedvarendeEnergi.

En stor del af opholdet foregik i Nairobi, hvor Sedsel blandt andet fik indblik i, hvordan et biocenter fungerer. Hør Sedsels fortælling, der tager udgangspunkt i de såkaldte flyvende toiletter – poser med afføring, som man kaster fra sig, når man har besørget.

Vi er i Kibera – et kæmpemæssigt slumområde i Nairobi. Et forsøg på at minimere de luftbårne fækalieposer er biocentre med toiletfaciliteter, som VedvarendeEnergi har været med til at opføre nogle stykker af. Sedsel Brøndum Lange fortæller i denne podcast om, hvordan et biocenter fungerer.

Biocenter med flere faciliteter

Biocentrene løser rigtignok ikke Kiberas sanitetsproblem. Når 400.000 mennesker dagligt skal af med deres afføring, skal der mere til end de kun 60 biocentre, der allerede er opført i slumområdet.

Men biocentrene anviser en vej. Flere er opført i tilknytning til skoler, så skoleelever dagligt kan komme på toilet, men også lokale borgere kan mod en lille betaling benytte sig af både toiletfaciliteter, brusebade og et mødelokale oppe på øverste etage som fx kan bruges til forskellige borgergruppers mødeaktiviteter.

Smarte betalingskort

Nogle biocentre har indført elektroniske betalingskort til toiletter og bad, hvilket afhjælper et stort problem med tyveri. Frem for at gå rundt med penge i lommen kan Kiberas borgere i stedet bruge et betalingskort, som også betyder, at de penge som kommer ind på biocentret ikke risikerer at ryge i de forkerte lommer. Nogle biocentre har en indkomst på op mod 100.000 kr. om året – penge, som går til at forbedre forholdene i lokalområdet.

Scroll to Top