fly 2000px
fly 2000px

Gør som Norge – lad flypassagerer betale en beskeden miljøafgift

Mens det koster forbrugerne 8-10 kroner at tanke en liter benzin eller diesel, slipper flyselskaberne med at betale ca. 3 kr. for en liter Jet fuel. Fuldkommen uholdbart, siger miljøorganisationen VedvarendeEnergi

 

En beskeden miljøafgift som i Norge, hvor hver passager betaler 80 norske kr. pr flyvetur både indenrigs og udenrigs, er et afgiftsinitiativ, som politikerne bør tage med i 2025-forhandlingerne. Hvis vi opkræver en afgift på 80 danske kr, vil vi få en milliard kroner om året i den danske statskasse. Det er udmeldingen fra VedvarendeEnergi. ”Både over for flyselskaber og passagerer skal vi sende nye signaler. Begge parter skal bidrage til klimaløsningen. Vi har en særdeles vanskelig international opgave med at få flyselskaber forpligtet på klimadagsordenen, hvilket kræver storpolitisk handling, men vi kan gøre noget nu og her i Danmark: En mindre miljøafgift på passagersiden”, siger Bodil Kornbek, formand for VedvarendeEnergi.

Skrap lovgivning nødvendig

Et radarblik ud over Europa kaster lys over problemets omfang. Det svimlende antal af 27.000 fly passerer hen over kontinentet hver dag. Millioner af tons CO2 efterlades bag flyenes motorer, men flyselskaberne får langt fra lov til at betale for denne miljøbelastning. Og fremtidsudsigterne er dystre: Alene fra 1995-2005 steg flytrafikken med 73% i EU. ”Det er strengt nødvendigt, at flytrafikken bliver underlagt en skrap lovgivning, og at politikere verden over ikke lader sig styre af den magtfulde flylobby, som behændigt har sørget for at undgå afgifter”, siger Bodil Kornbek. 

Når flyselskaberne tanker Jet fuel til den behagelige pris af ca. 3 kroner literen, skyldes det, at brændstoffet er afgiftsfritaget. ”Det er fuldkommen uholdbart, at en udleder i den størrelsesorden, som der er tale om her, kan få lov til at købe brændstof til ren spotpris”, slutter Bodil Kornbek.

Kontakt:

Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator. Tlf. 24 26 99 33. 

Eller:
Claus Christensen, kommunikation. Tlf. 36 98 61 13.

 

fly 2000px

 

Scroll to Top