I fællesskab gennem endnu et år med kriser

Af Jonathan Ries

Med Ruslands angreb på Ukraine fik vi i 2022 den næste krise efter to år med COVID-19. Desværre må vi de kommende mange år indstille os på flere kriser og en generelt mere ustabil verden. Det er især dårligt nyt for de mest ressourcesvage og udsatte borgere – uanset om de befinder sig i Danmark eller Kenya.

Når det gælder den grønne omstilling, er det blevet endnu vigtigere, at vi får alle med. Det slog vi også fast med vedtagelsen af VedvarendeEnergis nye strategi på generalforsamlingen i april. Vi skal have en retfærdig og inkluderende grøn omstilling. Alle borgere skal have mulighed for at bidrage, deltage og få indflydelse på retningen og hastigheden i omstillingen. Når vi ser tilbage på 2022 har vi med vores aktiviteter internationalt og i Danmark igen vist værdien af stærke fællesskaber, medejerskab og borgernære løsninger.

Omkring Victoriasøen og i det centrale Mozambique er borgere allerede nu nødt til at tilpasse sig et mere ekstremt og omskifteligt klima. Når det kommer til forvaltningen af knappe ressourcer, er vores programaktiviteter et godt eksempel på, at et stærkt civilsamfund og de solide fællesskaber, der findes her, er afgørende for at sikre transparens og medbestemmelse i politiske processer. Efter mange års arbejde er de lokale myndigheder nu blevet langt mere inddragende og dialogsøgende overfor vores samarbejdspartnere. Vores erfaring i Kenya med at organisere og styrke lokale civilsamfundsorganisationer kommer vi nu også til at bruge i Tanzania. Med en corona-betinget forsinkelse kom vores partnerskaber for alvor i gang i år. Vores internationale team fik vi desuden styrket med Helle Schierbeck, der med mange års erfaring i internationalt civilsamfundsarbejde er tiltrådt som ny leder.

I Danmark har folketingsvalget været et centralt emne i år. Hvordan en ny regering vil angribe den grønne omstilling er stadig uvist. Mens vi er vidne til et tættere parløb mellem politik og erhvervsliv, skal vi som civilsamfundsorganisation i højere grad bevise vores værd. Det gjorde vi i år bl.a. med opstarten af flere Grønne Værksteder: Antallet af frivillige er stadigt stigende, og endnu flere værksteder er blevet lokale samlingspunkter omkring grønne aktiviteter. Om det er til klimafolkemøde, Roskilde Festival eller grønne uger på FGU-skoler, så ser vi en kæmpe interesse for den grønne omstilling. Ingen er dog interesseret i løftede pegefingre, men hellere i konkret praktisk handling og løsninger.

Så lad os fortsætte med vores positive og løsningsorienterede tilgang også i 2023 – på trods af kriser. Der er nemlig i den grad brug for os som organisation, og for de fællesskaber vi understøtter og skaber med vores arbejde.

Glædelig jul og godt nytår!

Jonathan Ries

Scroll to Top