I Stjær gør borgerne byen grønnere sammen

Ikke langt fra Skanderborg ligger landsbyen Stjær, som netop er blevet kåret som Årets Landsby i Danmark 2021. Det er Stjær-borgernes store engagement, stærke sammenhold og ikke mindst de mange initiativer omkring grøn omstilling, der gør at de løber med sejren. Særligt deres Grønne Handleplaner har spillet en vigtig rolle i bedømmelsen. Netop det projekt har Stjærs Borgerforening stablet på benene i samarbejde med EnergiTjenesten. Peter Person, medlem af Stjær borgerforenings bestyrelse, fortæller mere om projektet og de grønne initiativer. 

 Af Charlotte Elisabeth Christiansen 

På den lokale brugs’ parkeringsplads, tæt ved Stjær Kirke, er der etableret to el-ladestandere – den ene er til en el-bil sponsoreret af Aura Energi og den anden er til brug for lokale beboere, der har investeret i en elbil. De to ladestandere og den sponsorerede elbil er resultatet af et initiativ taget af Stjær-borgerne Hans Brok-Brandi og Peter Person, og er ét ud af mange andre grønne initiativer, som borgerne i Stjær har taget i fællesskab. 

Ét af de helt store initiativer har Peter også været med til. Han har været aktiv i byens borgerforening i mange år, og har en stor interesse for bæredygtighed og grøn omstilling, ligesom flere andre i borgerforeningen. Det har ført til, at de sammen besluttede sig for at lave et grønt projekt for byen. Derfor kontaktede de EnergiTjenesten, som i 2020 har hjulpet dem med at opstarte projektet “Bæredygtighed for alle i Stjær – Grønne Handlingsplaner.” Peter forklarer: 

 “Vi har haft så mange ubesvarede spørgsmål, og har derfor haft brug for mere viden. Her har EnergiTjenesten guidet os, og fortalt os hvordan vi får mere viden om et specifikt område, og hvem der kunne gøre os klogere. Det har været en stor hjælp for os.” 

 Biodiversitet og elcykler 

 EnergiTjenesten anbefalede dem bla. at tage kontakt til biologen Morten D.D. – og det lykkedes at få ham til Stjær, hvor han holdt foredrag om biodiversitet. Udover foredrag, har byens borgere sammen stablet adskillige andre grønne initiativer, aktiviteter og arrangementer på benene. Peter, som arbejder i en cykelbutik, har bla. stået for at låne elcykler ud til de borgere i Stjær, som havde lyst til at afprøve, om det skulle være deres nye transportmiddel i dagligdagen. 

 “Det var en kæmpesucces, og det har afstedkommet at der er rigtig mange mennesker i byen, der har elcykel i dag. Min påstand er, at vi er den by i Danmark, der har flest elcykler pr. indbygger,” fortæller han.  

 Stjær er ligesom en sort sol 

 De mange initiativer i Stjær har ikke kun handlet om biodiversitet og transport. I projektet er der i alt fokus på fem områder, som også tæller energiforbedringer i boligen, forbrug og ressourcer. Det har bla. omfattet at mange af byens borgere har fået foretaget et 360 graders-energitjek af deres bolig af en konsulent fra EnergiTjenesten. Netop bredden i projektet mener Peter er en væsentlig grund til, at der lokalt har været stor opbakning. Men der er også en anden årsag: 

 

“I Stjær er vi lidt ligesom en sort sol: Vi er en masse fugle her i byen, som flyver rundt, men vi flyver i nogenlunde samme retning og vil det samme. Der er mange ildsjæle i byen, og jeg tror det hænger sammen med strukturen i vores borgerforening. Vi er en paraplyorganisation, hvor alle kan komme med et projekt og få støtte – på den måde starter tingene nedefra og op. Så sker der pludselig mange ting,” forklarer Peter. 

Scroll to Top