Fem Fede Dage-konceptet er her illustreret.
Fem Fede Dage-konceptet er her illustreret.

Klimaengagement på skoleskemaet: En snak om Fem Fede Dage med vinderne fra Vestskovens Gymnasium 

Hvordan inspirerer man unge til at engagere sig i klimakampen? Det har UngEnergi – VedvarendeEnergis ungdomsorganisation – et bud på. Hvert år i november afholder de nemlig Fem Fede Dage på de danske gymnasier – et klimaevent og -konkurrence hvor teoribøger og skærmundervisning spædes op med klimaworkshops, bæredygtige festivaldage og nye vinkler på, hvordan man i sin egen hverdag kan gøre en lille, men vigtig, forskel for klimaet. Sidste år – lige før jul – blev Vestskovens Gymnasium kåret som vinderne af årets Fem Fede Dage. Noah og Cvetanka fra skolens klimaråd fortæller her, hvordan det gik til, og om deres egen motivation for at engagere sig i klimakampen.

Af Nikolaj Sørvad Søgaard 

Det er mandag, og klokken er tolv. På det her tidspunkt er de fleste gymnasieelever i gang med at spise frokost, og nyde en velfortjent pause midt på skoledagen. Men Noah og Cvetanka, som også går i gymnasiet, bruger pausen på at stille op til et interview over en Zoom-forbindelse fra Albertslund. De har taget tid ud af deres travle gymnasiekalender for at fortælle om deres oplevelser med Fem Fede Dage.

Ligesom med deres aktiviteter i skolens klimaråd, bruger de gerne deres frikvarter på at engagere sig. De er begge 1.G´ere, og går til dagligt på HTX-linjen på Vestskovens Gymnasium. De er også begge naturinteresserede, og har derfor en faglig interesse i klima og bæredygtighed. Samtidig har de begge haft en særdeles engageret gymnasielærer, og det har været afgørende for at forvandle deres nysgerrighed omkring klima og bæredygtighed til egentligt engagement. Det er mundet ud i, at de begge har valgt at være aktive i skolens klimaråd.

Under Fem Fede Dage var klimarådet den primære drivkraft i at arrangere aktiviteter, og brede interessen ud til resten af skolen. Noah fortæller, at Fem Fede Dage satte ”fokus på de nemme forandringer, i stedet for de store ting, der er svære at relatere til,” hvilket fik eleverne til at føle, at de kunne gøre en reel forskel. I stedet for løftede pegefingre og dystre fremtidsprognoser, fokuserede eleverne med Fem Fede Dage på, at det kan være sjovt at arbejde med klima og prøve nye bæredygtige tiltag af. 

Verdner mødes i Vestskoven

Fem Fede Dage er et landsdækkende koncept, der har kørt i seks år i træk  og i november 2023 deltog 54 gymnasier. Kernen i konceptet er, at gymnasierne hver dag i løbet af en uge sætter fokus på forskellige aspekter af bæredygtig livsstil under overskrifter som ”mad-mandag” eller ”transport-torsdag.” Cvetanka fortæller om et af de helt konkrete initiativer fra ”festival-fredagen” på Vestskovens Gymnasium, som mødte stor opbakning fra hele skolen: 

”Vi afholdt en kulturdag med masser af boder, hvor man kunne få inspiration til, hvordan folk lever på bæredygtig vis i resten af verden. Det hele var pyntet flot op. Der var både eksotisk mad, musik og bongotrommer og inputs fra andre religioner.” 

Noah beretter også om sit personlige højdepunkt fra de Fem Fede Dage: 

”Jeg serverede insektproteinbarer for de andre elever. De var ret skeptiske! Det er mega interessant, hvorfor folk har det sådan. Men det er fedt at prøve at skubbe lidt på, og snakke om hvorfor det alligevel kan være værd at spise insektproteinbarer.” 

Blæst eller fest: Hvad skal den grønne gevinst investeres i? 

Som en del af konceptet bag Fem Fede Dage konkurrerer alle gymnasier, der deltager, ikke kun om at komme med de mest bæredygtige og kreative idéer, men også om en vinderpræmie på 10.000 kroner. I år er pengene derfor gået til Vestskovens Gymnaisum, og her er det skolens klimaråd, som har fået til opgave at bestemme, hvordan pengene skal spenderes.

Er der så planer om, at de 10.000 kroner skal bruges på en stort anlagt fest for klimarådet med DJ og tørismaskiner? Det svarer Noah og Cvetanka grinende nej til gennem skærmen.  

”De skal bruges på at opsætte vindmøller på skolens tag til grøn strøm eller på at peppe skolen op med planter for at få folk ind i et klimamindset,” lyder svaret fra de to repræsentanter for klimarådet.

Hvilken én af delene det bliver, er endnu ikke besluttet. Én ting er de dog ikke i tvivl om, da snakken falder på, om de fortsat vil engagere sig i klimakampen og deltage i Fem Fede Dage igen til næste år: ”Selvfølgelig vi vil det!”, afslutter Noah og Cvetanka. Snart ringer det ind til næste time. 

 

Fem Fede Dage-konceptet er her illustreret.
Fem Fede Dage-konceptet er her illustreret.
Scroll to Top