Grønne pastaer, reparationer – og et klimabarometer. Med alt dette indtog VedvarendeEnergi, sammen med mange andre aktører, endnu engang Klimafolkemødet i Middelfart under titlen ”Klimahandling sammen.” Med ubrugte t-shirts, værktøj, afstemninger og lege satte VedvarendeEnergi scenen for handling og dialog om blandt andet cirkulær økonomi, upcycling, reparation og grønne tiltag med gæsterne til årets Klimafolkemøde.
Af Julie Anna Krag Nielsen
Solen bryder forsigtigt gennem skyerne bag en ellers blå himmel. Imens åbnes yderdugene på den række af hvide telte, som står langs vejen. Mennesker vandrer ind og ud af teltene, og langsomt fyldes gaden af flere og flere mennesker – mange flere end dem, der normalt går den her vej. Middelfart, som til dagligt huser omkring 16.000 indbyggere, kan i dag tillægge yderligere 34.000. Det er nemlig Klimafolkemøde.
Et ansvarligt forbrug er vejen frem
Klokken har netop passeret 11 denne torsdag formiddag, og både vejen og teltene er allerede fyldt op af gæster, frivillige og ansatte, som alle har planlagt aktiviteter, der skal få netop deres telt til at vække opmærksomhed. Foran ét af de hvide telte står et lille bord. På bordet står en skål med indfarvede, grønne pastastykker og tre glasflasker med hver deres mærkat. På mærkaterne står der ”1-2 gange om ugen,” ”1-3 gange om måneden” og ”0-3 gange om året.” En gruppe af mennesker flokkes om glasflaskerne, og lader deres blikke blive fanget af skiltet, der stikker op bagved flaskerne. På skiltet står der: ”Hvor ofte køber du nyt tøj?”
Deres blikke løfter sig fra skiltet, og vandrer længere ind i teltet. Her optager et langbord det meste af pladsen. Rundt om bordet sidder en flok af unge og klipper ihærdigt i noget stof. De unge er elever fra FGU-skolen i Kerteminde på Fyn, og stoffet, de klipper i, er gamle, ubrugte t-shirts, som de er i gang med at forvandle til muleposer.
Eleverne er inviteret på besøg i VedvarendeEnergis telt for at vise, hvad de selv gør for at spare på ressourcerne, når det gælder tøjforbrug. På skolen har de fokus på genbrug og upcycling, og i dagens anledning har eleverne taget to tøjstativer med i teltet, som normalt står på skolen. Stativerne er fyldt med elevernes gamle tøj, som de ikke længere bruger, og konceptet kalder de ”Tøjbiksen.” Der går ikke længe, før folk samles om tøjstativerne, og bladrer tøjet igennem.
”Her kan man aflevere sit gamle tøj og bytte sig til noget nyt,” fortæller en af eleverne, som er i færd med at brodere en blomst på hendes hjemmelavede mulepose, der netop også er lavet af gammelt tøj. Hun fortæller videre:
”Jeg går meget op i at købe genbrug, og at sy eller klippe det tøj, som jeg ellers ikke rigtig får brugt. På den måde giver jeg det nyt liv.”
Kan det fikses?
Fredag er det lange bord ikke længere tildækket af afklippede t-shirts, sakse og tuscher. I stedet sidder to mænd ved bordet, og foran dem er der placeret et virvar af værktøj og adskillige apparater. Mændene er frivillige ved ét af VedvarendeEnergis Grønne Værksteder – PolRep i Årslev på Fyn. I stedet for at sidde i deres sædvanlige værksted, sidder de nu i teltet med loddekolber og måleapparater, og tilbyder deres ekspertise til at fikse ting for de forbipasserende, der stopper op.
En gruppe af børn bliver draget af det lille midlertidige værksted, som er i fuld gang inde i teltet. De spørger nysgerrigt ind til de mange ting, der står på bordet. De to frivillige besvarer gladeligt de mange spørgsmål, og deler med et smil deres erfaringer med at reparere og fikse defekte ting. Teltet summer nu af dialoger om tips og tricks til reparation – og meget andet.
Viden skaber mere bæredygtigt forbrug
Det er blevet lørdag, og det midlertidige værksted er pakket sammen. På langbordet er der i stedet placeret en kuffert med påskriften “Klimabarometer.” Inde i kufferten står et rør af plastik, der fungerer som et barometer – og frivillige fra VedvarendeEnergis ungeafdeling, UngEnergi, bruger i dag barometeret til at hjælpe Klimafolkemødets gæster med at måle deres CO2-forbrug – og med at regne ud, om de har overskredet eller overholdt deres årlige CO2-budget.
En kvinde stopper op ved klimabarometeret, tænker sig om og putter en bold i røret. Hun har været ude og flyve i år, og det betyder at der skal to bolde mere i røret. Hun har også købt tøj flere gange i den her måned – så hun putter endnu flere bolde i. Efter lidt tid er røret fyldt helt op.
“Så har du opbrugt dit CO2-budget," fortæller den frivillige fra UngEnergi. Kvinden kigger forundret, og bemærker at det sætter tankerne i gang.
Den sidste dag på årets Klimafolkemøde er så småt ved at være slut efter tre dage, hvor Middelfart har været fyldt med debatlystne, nysgerrige og handlekraftige besøgende. Klokken nærmer sig 15.30, gæsterne er taget hjem, og teltene står næsten tomme. Om lidt skal de pakkes ned – klar til at blive stillet op på pladsen igen næste år.
