Bedste1
Bedste1

Klimaløsning: Ring til bedste!

Bedste1

 

 

I dag taler vi om, at vi skal have en bedre dialog mellem generationerne. Irland har et godt eksempel på det: Da man skulle stemme om homoseksuelles ret til at blive gift, var fornemmelsen, at et flertal ville stemme imod. Men med kampagnen ” Ring Your Granny for Marriage Equality” formåede de unge generationer at overbevise de skeptiske ældre generationer om at stemme ja til forslaget.

 

Eksemplet fra Irland viser på en smuk måde, hvordan demokratiet bedst fungerer: Det handler om – med fornuftsargumenter – at overbevise tilstrækkeligt mange for at sikre et flertal, uden at miste respekt for modparten. Selvom man i udgangspunktet er i undertal, kan man vinde en afstemning.

 

Flere ældre

På grund af den demografiske udvikling bliver vi flere ældre og færre unge. Dermed bliver det som udgangspunkt nemmere for ældre generationer at vinde afstemninger.

Men der er særligt ét emne jeg håber unge ringer og overbeviser deres bedsteforældre om: Klimaforandringer.

Jeg ser klimaforandringer som den største udfordring, vi står overfor i de kommende år.  Ofte ser klimascenarier så sorte ud, at man slet ikke ved, hvor man skal starte med at gøre noget. Og når man ikke ved hvordan, hvorfor så starte overhovedet? 

 

Reducer forbrug

Men der mange løsninger parate, og netop dem skal vi fortælle til vores (bedste)forældre om, således, at vi får alle med på at reducere klimaforandringernes negative effekter:

Vi skal reducere vores CO2-udledning markant ved at nedsætte vores energiforbrug. Den omstilling kan vi alle blive en del af, ved fx at skifte fra glødepærer til LED belysning.
Vi skal investere i den kollektive trafik, og reducerer vores transportforbrug med delebiler.
Vi skal hjælpe med at skabe stabile og bæredygtige økonomier i Syd, så vi undgår klimaflygtninge. 

 

Af Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem i VedvarendeEnergi. Bragt i Politiken 11/9 – 2016. Redigeret.

 

Scroll to Top