For 30 år siden blev verden chokeret over et uhørt stort radioaktivt nedfald over Europa. Det utænkelige var sket – en atomkraftreaktor eksploderede i Ukraine d. 26 april 1986. I flere dage sendte den store mængder radioaktivitet op, som blev spredt med vinden over hele Europa. Også i Danmark fik vi vores part; men heldigvis for os, var der ikke mange afgrøder på markerne, køerne var ikke kommet på græs endnu, og den danske natur akkumulerer ikke så meget radioaktivt materiale.
Andre lande var mindre heldige
Udover Ukraine og Hviderusland, der fik det meste nedfald, blev også områder så langt væk fra Ukraine hårdt ramt som Skotland og Nordsverige, da naturen dér akkumulerer det radioaktive nedfald. Det er kun få år siden, at forbuddet mod at spise fåre-og renkød fra de sidste områder Sverige og Storbritannien blev ophævet.
Siden Tjernobyl-ulykken er atomkraften i praksis gået i stå. Der lukkes nu flere reaktorer, end der åbnes nye. Og Fukushima-ulykken i Japan har vist, at det også kan gå galt i vestlige reaktorer, ikke kun i reaktorer af Tjernobyl-typen.
Til gengæld er det gået stærkt med alternativerne
Vedvarende energi og energibesparelser er blevet både populære og langt billigere. Vi kan nu omstille Danmark til vedvarende energi med god økonomi, på bare 15 år, hvis vi vil. Hele verden kan forsynes med vedvarende energi inden 2050. Dermed kan vi i tide få udfaset fossil energi, den største kilde til de klimaændringer, der truer både naturen og den menneskelige civilisation.
På trods af de bedre alternativer, er der stadig folk, der foreslår, at vi skal udbygge den usikre og dyre atomkraft. I Danmark kæmper Liberal Alliance for at vi skal spilde statens midler på atomkraftforskning, mens de skærer ned på forskning og udvikling i bl.a. vedvarende energi.
Selv med milliarder af kroner i støtte vil det tage lang tid at udføre Seaborg Technology's ideer om en reaktor
På de seneste arbejder de, sammen med DR2’s temalørdag 23/4 og Ugebladet Ingeniørens redaktør for at vi skal bruge statens penge på at støtte det danske Seaborg Technology´s luftige ideer om en reaktor drevet med thorium og uran 233, samt plutonium.
Vi har gennemgået planerne fra Seaborg og må konkludere, at der er så mange usikre elementer i planerne, at det selv med milliarder af kroner i støtte vil tage over 15 år, sandsynligvis også over 30 år, at omforme ideerne til en kommerciel reaktortype. For lang tid til, at det kan være et alternativ til vedvarende energi i indsatsen for at reducere de kommende klimaproblemer.
Selv hvis det lykkes, vil Seaborgs foreslåede reaktor have en række af de samme problemer som eksisterende reaktorer. Netop på Tjernobyl-dagen kan man nævne, at den ligesom Tjernobyl-reaktorerne skal have en kerne af det brandbare grafit, der var med til at gøre Tjernobyl-ulykken værre. Grafitten var ikke i sig selv skyld i ulykken; men da uheldet var sket, og der kom luft til reaktorerne, begyndte grafitten at brænde og dermed sprede det radioaktive materiale yderligere.
Lad os bruge Tjernobyl dag, både på at tænke på de tusinder, der er ved at dø af kræft efter ulykken og på at sætte fart på omstillingen til et samfund baseret på vedvarende energi, uden atomkraft og uden fossil energi. Det behøver hverken blive dyrt eller tage lang tid.
For yderligere oplysninger kontakt Gunnar Boye Olesen på olesen@ve.dk eller 24 26 99 33.