Snak ved Reparationsbilen.
Snak ved Reparationsbilen.

Til Folkemøde med snavsede fingre: Kom med ind i det mobile, grønne værksted

VedvarendeEnergi var igen i år på Folkemødet i Allinge på Bornholm for at sætte fokus på klima og grøn omstilling i den politiske debat. Men i år var tingene lidt anderledes – for første gang havde VedvarendeEnergi et nyt tiltag med på festivalen: Den nye Reparationsbil – et værksted, som du kender det, bare på fire hjul. Med Reparationsbilen satte VedvarendeEnergi fokus på, at danskerne skal blive bedre til at vedligeholde og reparere deres ting. For i en verden, der bliver varmere, skal vi forbruge langt mindre og genbruge mere, frem for at købe nyt. Projektleder for GRØNT VÆRKSTED, som bilen er en del af, Nilas Bay-Foged, havde kørt Reparationsbilen til Bornholm og fortæller om, hvordan bilen var med til at gøre festivalgængerne klogere på reparation og cirkulært forbrug.

Af Katrine Busk

En næsten to meter høj svensknøgle på en træbelagt varebil, var det syn, gæsterne på årets Folkemøde mødte, når de slog et smut forbi VedvarendeEnergis stand. Stak de hovederne ind ad bagklappen, fik de øje på et fuldt udstyret værksted i bilens lastrum. Her stod engagerede frivillige klar til at give de besøgende værktøj i hænderne, så de kunne lære at skifte en cykelkæde eller reparere en ringeklokke.

For hånden på hjertet: Hvornår har du sidst fundet værktøjskassen frem fra skuret for at reparere din blender eller brødrister? Og hvad med hullet i din t-shirt? Fatter du nål og tråd for at lappe det, eller hopper du bare på nettet for at købe en ny – og finder du måske ovenikøbet et godt tilbud med to for éns pris? Hvis du kan sige ‘ja’ til det sidste, så er du nok som flertallet af danskerne. Og netop dét handlemønster, som flertallet følger, vil VedvarendeEnergi gerne udfordre med den grønne Reparationsbil.

Reparationsbilen og GRØNT VÆRKSTED mobiliserer borgerne omkring det cirkulære

På Folkemødet fungerede Reparationsbilen netop også som et mødested for festivalgængerne, hvor de kunne få ting i hænderne, som trængte til lidt reparation – og samtidigt mødes med andre, der er nysgerrige på genbrug, vedligeholdelse og gør-det-selv-projekter.

“For når man sidder med noget i hænderne, er det konkret og nært. Ofte, når man taler politisk om emnet, er der en distance, og så bliver det svært at relatere til, hvad det der cirkulære forbrug egentlig er,” forklarer Nilas Bay-Foged.

Netop dét med at gøre cirkulært forbrug og reparationer til noget nært og konkret er ét af Reparationsbilens formål – og det er det også for GRØNT VÆRKSTED. GRØNT VÆRKSTED er et tiltag, som VedvarendeEnergi står bag, og som navnet antyder, består det af en række grønne reparationsværksteder rundt omkring i landet. På værkstederne kan folk fra lokalområdet komme og få hjælp til at reparere ting, der har brug for en kærlig hånd. De tilknyttede frivillige, der står for reparationerne, er lokale, som har teknisk snilde og hænderne godt skruet på. De ved, hvordan man skiller en plæneklipper ad og bruger en skruetrækker. Eller hvordan man tråder en nål og lapper en sok.

Udover at være reparationsværksteder, fungerer de grønne værksteder ifølge projektleder Nilas Bay-Foged også som sociale samlingspunkter for folk, der har en fælles interesse for genbrug, cirkulær økonomi, klima og miljø. De lokale frivillige driver derfor værkstederne med et mål om at mobilisere lokale borgere – civilsamfundet – til at tage del i den bæredygtige udvikling, og gøre det nært og vedkommende at leve mere klimavenligt.

Indtil videre er der etableret grønne værksteder med en fast base ti steder i landet, og endnu flere er på vej. Og med tilføjelsen af det mobile værksted – Reparationsbilen – som kan bevæge sig rundt i hele landet, er der mulighed for at mobilisere endnu flere mennesker omkring klimahandling, reparation og cirkulært forbrug.

Viljen til at reparere er der – alligevel er der barrierer for reparation

Det skete da også på Folkemødet, hvor VedvarendeEnergi opfordrede de besøgende i det mobile værksted til at fortælle en reparationshistorie.

“Vi startede samtalen med de ting, vi havde i hænderne – måske en synål – og spurgte for eksempel om, hvornår deltagerne sidst har repareret noget tøj. Er det overhovedet noget, de har prøvet før? Hvad var svært, og hvad var sjovt, og hvem havde lært dem at reparere?” fortæller Nilas, og fortsætter:

“Folk vil gerne snakke om reparation. Det er noget, der vedkommer dem. Mange fortæller også historier om, hvordan deres forældre har lært dem at reparere en lampe eller sy en knap i. Forældrene er forbilleder for mange af de besøgende i vores mobile værksted, og det, at vi kan lære noget på tværs af generationer, er vigtigt at huske på.”

Netop ønsket om at lære gik igen blandt de mange gæster på Folkemødet  på trods af at de fandt frem til Reparationsbilen på mange forskellige måder. Nogle havde læst om den i programmet, andre var gået forbi den og blev fanget af dens udseende og aktiviteter – og nogle kom for at få repareret et ur, der var gået i stykker i løbet af festivalen. Uanset hvordan de besøgende havde fundet frem til bilen, var de alle interesserede i reparation og det grønne værksted. Hvilke erfaringer Reparationsbilens gæster havde med reparation, håndværk og vedligeholdelse varierede meget – men én tendens gik igen: 

“De yngre har desværre ikke lært håndværk på samme måde som ældre,” siger Nilas og uddyber:

”De ting, der produceres i dag, er ikke længere designet til at blive repareret, og derfor køber vi ofte nyt i stedet for at reparere en mindre skade på et produkt. Mange unge har slet ikke fået den erfaring med fra barnsben, der gør dem i stand til at vedligeholde deres ting. Formålet med de grønne værksteder og Reparationsbilen er derfor også at give mennesker erfaringer og kompetencer til at reparere. For det er ikke viljen, der mangler – gæsterne på Folkemødet var meget interesserede i at lære, og jeg kunne mærke en begejstret stolthed over at have gjort et konkret stykke arbejde, når de f.eks. havde skiftet leddet i en cykelkæde. Men vi skal simpelthen opøve en vane, erfaring og rutine, før folk kan gøre det i deres hverdag.”

Nilas fortæller, at idéen med reparationsbilen på den måde også er en form for aktivisme, som handler om at bruge håndværksmæssige færdigheder til at skabe politiske og sociale forandringer. Når man tager sagen i egen hånd og reparerer sine hullede bukser, går man imod forbrugerismen, der dikterer at man køber nyt, og skaber i stedet en relation og forbundethed til de ting, som vi omgiver os med. 

Den mission og udbredelsen af budskaberne om reparation og cirkulært forbrug fortsætter, når Reparationsbilen rejser videre gennem Danmark – det sker bl.a., når VedvarendeEnergi deltager med det mobile værksted på Klimafolkemødet i Middelfart i august og Festugen i Aarhus i sensommeren. Derudover kommer bilen også med til den første REPAIR FESTIVAL i Danmark, som GRØNT VÆRKSTED afholder til oktober.  

 

Snak ved Reparationsbilen.
Snak ved Reparationsbilen.
Scroll to Top