Tomme konservesdåser og ægte edderkoppespind: FGU-eleverne gør halloween lidt mere bæredygtig med hjemmelavet (u)hygge  

Efteråret og vinteren byder på masser af mærkedage som halloween, jul og valentinsdag. De giver os anledning til at samles med dem, vi holder af, midt i en mørk tid – men desværre fører de også til et stigende forbrug. Til halloween, der netop er overstået, er salget af græskar, plastikedderkopper, og kostumer lavet af polyester gået op de senere år – og meget af det, danskerne køber, holder ikke til næste sæson. Den tendens gør VedvarendeEnergi nu op med sammen med flere af landets FGU-skoler. I et nyt projekt – støttet af VELUX FONDEN – sætter VE sammen med FGU Danmark fokus på hvordan vi kan gøre mærkedagene mere bæredygtige, og skabe fællesskaber omkring de grønne tiltag. Hvordan det foregår – og hvordan FGU-skolerne i Aarhus er lykkedes med at skabe en stemningsfuld og (u)hyggelig halloween uden overforbrug – kan du læse mere om i reportagen her. 

Af Julie Anna Krag Nielsen 

En lang grussti fører op til en stor cirkelformet træhytte. Fra hyttens tag siver der røg ud. Rundt om hytten rusker oktober-vejret, og det er præcist som man kunne forvente: Regnfuldt og blæsende.  Indenfor er der også en efterårsagtig og uhyggelig stemning. Skind hænger ned langs væggene, fra en højtaler lyder der uhyggelige grin, knirken og fodtrin. I krogene er der spindelvæv, og rundt omkring lyser adskillige lanterner rummet op.  

Midt i hytten er et stort bål, som skaber en smule varme i den ellers efterårskolde træhytte. Langs hyttens vægge står flere langborde. På alle borde ligger der forskellige genstande – men det er særligt ét af bordene, der tiltrækker opmærksomhed. Midt på bordet er der placeret et stort hvidt kranium – og rundt om det står der levende lys. Der ligger også et virvar af farvepaletter til ansigtsmaling, samt magasiner med instruktioner til, hvordan man kan male sig selv, så man kommer til at se ud som enten Frankensteins monster eller en vampyr. Flere elever fra de aarhusianske FGU-skoler er samlet omkring bordet, hvor de er i fuld gang med at male alt fra store edderkopper til blodige sår på hinandens ansigter.  Også en af underviserne får malet et stort ar i panden af én af eleverne.  

At det netop er i dag at eleverne har den uhyggelige ansigtsmaling fremme, er ikke tilfældigt. Det er nemlig ikke en hvilken som helst dag i oktober: I dag er det d. 31. oktober – og det er halloween.  

Det handler om at bruge det man allerede har til rådighed som dekoration og udklædning 

Langsomt kommer de sidste elever ind i hytten – klar til dagens fejring. De flokkes hurtigt omkring det varme bål, mens kulden rundtom gør at deres vejrtrækning er tydelig i luften. Under de store jakker, der skal tage det værste af kulden, titter elevernes udklædning frem. Nogle er klædt ud som fanger og andre som djævle. Men i modsætning til mange andre halloweenfester rundt omkring i landet, så er elevernes udklædninger ikke købt i Billig-Billy eller Bilka. De er derimod hjemmelavede. Det samme gælder for den pynt, der hænger rundt omkring i hytten. Også den har eleverne selv lavet. 

“Vi har malet og dekoreret tomme konservesdåser og syltetøjsglas, og lavet dem om til lanterner, i stedet for at købe nyt i plast eller keramik. Det handler jo om at bruge det man har til rådighed,” fortæller Anna Margrethe Andersen, som er faglærer på FGU Vest.  

Rundt omkring i hytten både står og hænger de lanterner, som eleverne har lavet – og her lyser de det dunkle lokale op. Hver lanterne er unik, og dekoreret af eleverne, så de er prydet med edderkopper, spindelvæv, spøgelser – eller noget helt fjerde. Men lanternerne er ikke det eneste, som FGU-eleverne ikke har fundet i en butik. 

“Vi har heller ikke været ude og købe plastik-edderkopper og falsk spindelvæv i butikkerne, men i stedet brugt de edderkopper og det spindelvæv, der allerede er i naturen og inde i hytten,” tilføjer Anna, da hun skal forklare hvad FGU-skolerne i Aarhus har gjort for at gøre halloween mere grøn.  

Halloween og andre mærkedage skal handle mindre om forbrug – og mere om bæredygtighed 

Netop det fokus er baggrunden for FGU-skolernes fejring af halloween i dag. Dagens fest er nemlig kulminationen på et månedlangt undervisningsforløb, hvor eleverne har arbejdet med hvordan man kan fejre en mærkedag som halloween, der ofte giver anledning til et stort forbrug, på en mere bæredygtig måde. Forløbet er en del af et nyt projekt, VE har opstartet i samarbejde med FGU, hvor fokus er på grøn omstilling, fællesskaber og udvalgte mærkedage i Danmark som halloween, jul og valentinsdag. Det fortæller Line Stald, projektudvikler hos VE: 

“Her i efteråret har forløbet resulteret i at eleverne – sammen med underviserne – er kommet med deres egne bud på, hvordan man kan gøre halloween mere grøn. Bagefter har de udført deres idéer i praksis, og brugt dem til dagens fest. Baggrunden for det her er, at alle skal med i den grønne omstilling. Og dermed bliver alle også nødt til at ændre adfærd for at vi sammen kan nå klimamålene. For at kunne være mere bæredygtig, skal man have viden og praktiske færdigheder og handlekompetence, og det er det vi forsøger at skabe rammerne for at give eleverne i samarbejde med FGU-skolerne.” 

Line fortsætter:
At arbejde med mærkedagene i den her sammenhæng handler om, at vi ønsker at tage udgangspunkt i allerede eksisterende samfundsbegivenheder, der dels er forbundet med et stort forbrug, og dels kan være med til at skabe fællesskaber. Lige netop fællesskaber er vigtige, da det har vist sig, at indgår man i et grønt fællesskab, bliver man automatisk mere bæredygtig, da man i et fællesskab lærer af og inspirer hinanden.” 

Tilbage i træhytten er eleverne ved at runde dagen af med dampende græskarsuppe. Mens de spiser den varme suppe, går snakken livligt mellem eleverne  også på tværs af klasserne. For selvom dagen har budt på uhygge, har den også givet anledning til at eleverne nu indgår i nye, inspirende fællesskaber. 

 

Uhyggelig stemning i hytten.
Uhyggelig stemning i hytten.
Ansigtsmalingen på bordet klar til brug.
Ansigtsmalingen på bordet klar til brug.
En af elevernes hjemmelavede lanterner.
En af elevernes hjemmelavede lanterner.
Scroll to Top