Hvis vi skal nå de grønne målsætninger, som politikerne har sat op, er det ikke nok at fokusere på tiltag, der nedsætter udledningerne hos de virksomheder og firmaer, som producerer varer og ydelser. Vi skal også i højere grad fokusere på vores forbrug, som en række forskere netop har konkluderet i Klimamonitor. Netop den personlige klimaomstilling var i højsædet, da VedvarendeEnergi deltog med et oplæg til et arrangement på Tårnby bibliotek – det skete i forbindelse med det landsdækkende projekt ”Sammen om verdensmål.” Projektudvikler hos VedvarendeEnergi, Line Stald, fortæller om arrangementet, der både bød på spørgsmål og dialog om personlig klimaomstilling – og så kommer hun med sit bud på, hvorfor den omstilling er både vigtig og svær.
Af Andreas Kirkegaard Clausen
Stolene er placeret i sirlige rækker på bibliotekets gulv i Tårnby. På stolene sidder deltagerne til arrangementet ”Sammen om verdensmål” en torsdag i uge 17 – ugen som markerer et særligt fokus på de 17 verdensmål. Her deltager VedvarendeEnergi for at fortælle om den personlige klimaomstilling, og for at dele viden, tips og tricks til hvad man kan gøre for at leve mere bæredygtigt i hverdagen som individ og familie.
Også andre grønne organisationer og foreninger er repræsenteret til arrangementet: En medarbejder fra Tårnby Kommune uddeler frø til vilde planter og krydderurter, og langs væggene står store plakater i pap med verdensmålene påtrykt. På den store skærm foran stolerækkerne livestreames der fra Aalborg Biblioteks oplæg om, hvordan man nemt kan spise mere vegetarisk i sin hverdag.
Da livestreamingen er slut, går Line Stald på scenen for at gøre tilhørerne klogere på deres egen personlige klimaomstilling. Hun lægger ud med at opfordre tilhørerne til at byde ind, og bidrage til dialog om den personlige omstilling. Hun fortsætter med at fortælle om, hvordan det ser ud i forhold til at nå de opstillede klimamål ved at reducere vores udledninger gennem forbrug – bl.a. indenfor transport, mad samt ting og sager.
Flere af deltagerne tager Line på ordet, og byder ind: Èn vil gerne have uddybet grafen over danskernes energiforbrug, en anden overraskes over forskellige fødevarers CO2-aftryk, og flere af deltagerne udveksler erfaringer omkring hvad de selv gør for at leve mere bæredygtigt.
Aftenens oplæg slutter af med en introduktion til en personlig klimaplan: Deltagerne kan efter arrangementet selv udfylde den, og på den måde arbejde videre med de tips, tricks og refleksioner de har fået med sig i løbet af aftenen.
Hvorfor er forbrugsomstillingen så svær?
Efter at arrangementet er slut, uddyber Line sine bud på, hvorfor det kan føles så svært at ændre sine forbrugsvaner, og nedbringe sit CO2-aftryk.
”Jeg tror ofte vi gør, som vi plejer. Vi tager ofte den lette løsning, og det som vi kender, f.eks. når vi køber ind,” fortæller hun. Line fortsætter:
”Det kræver noget af os at ændre vores vaner, og det kan være svært, når man ikke kan mærke forandringen, eller ikke får en direkte belønning, når man f.eks. mindsker sin CO2-udledning med 100 kg om året.”
Derudover handler vores adfærd og handlinger også om hvilke normer, vi har, og hvad vi anerkender hinanden for, forklarer Line.
”Der er nogle normer vi som samfund har sat op, som man måske må udfordre lidt en gang imellem, hvis man skal tage de klimavenlige valg.”
Det kan f.eks. være en norm om, at det er finere at invitere gæster på et måltid, hvor kød er centralt end på et vegetarisk måltid. Samtidigt mener Line, at også den kompleksitet, der findes i mange klimaspørgsmål, er med til at gøre det grønne valg svært – men også spændende – at beskæftige sig med.
”Kompleksiteten er vigtig og spændende, og den betyder at klimaspørgsmålet kræver en holistisk tænkning. Vi er nogle gange nødt til også at snakke om biodiversitet og arealudnyttelse, og ikke kun klima, når det ellers er klimaet vi taler om,” forklarer Line og fortsætter:
”De komplekse problemstillinger er vigtige at få formidlet ud, og det er også vigtigt at få ud at den kompleksitet også kan være med til at gøre det svært altid at gøre det ”rigtige” i forhold til ens egne klimavalg.”
Gode råd til din egen personlige omstilling
Selvom den personlige omstilling kan være svær, er der stadig mange muligheder for at handle mere bæredygtigt i hverdagen. Og her fremhæver Line to råd. Det første handler om en ting, Line har givet afkald på i klimaets navn, selvom det er noget, hun er glad for.
”En ting, jeg selv har måtte afholde mig fra at købe, er afskårne blomster – selvom jeg holder meget af at have dem stående derhjemme. De udleder nemlig rigtig meget CO2, især hvis de købes om vinteren, fordi de dyrkes i opvarmede drivhuse.”
Lines andet råd handler om, hvordan man på en positiv måde kan inspirere andre til at handle anderledes.
”Jeg laver ofte vegetarisk mad, når jeg inviterer gæster til middag. På den måde kan jeg inspirere andre til selv at spise mere plantebaseret, og vi kan få en snak om bæredygtighed henover middagsbordet,” fortæller hun.
Og netop det her med at inspirere andre i forhold til grøn omstilling er generelt vigtigt for Line. Noget af det, som gjorde særligt indtryk på hende til arrangementet om verdensmål, var derfor også en snak hun havde med to af tilhørerne efterfølgende.
”De virkede inspirerede til at gå hjem, og gøre noget selv,” uddyber hun, og fremhæver samtidig vigtigheden i ikke bare at kunne inspirere andre privat, men også gennem hendes arbejde.
”Det kan godt være det ikke gør meget i det store billede, men det handler om at give nogle redskaber til nogle mennesker, så de kan gøre noget nyt, som gør en forskel i deres hverdag,” afslutter Line.
Arrangementet modtog støtte fra Europa-Nævnet.
