Tobias Solskov Jensen synes at alle burde interessere sig for den grønne omstilling – fordi det påvirker os alle. Selv er han meget passioneret omkring klima og miljø, og er derfor frivillig i VedvarendeEnergis globale kommunikationsgruppe. Her redigerer og producerer han film, der formidler historier om hvordan miljø- og klimaforandringerne rammer i lande som Mozambique og Kenya – og hvordan lokalbefolkningerne løser de problemer, det medfører. Snart rejser han selv til Kenya – sammen med et team fra VedvarendeEnergis sekretariat – for at lave film til et af VE’s igangværende projekter. Tobias fortæller om sin kommende rejse til Kenya og om, hvordan det er at være frivillig hos VedvarendeEnergi.
Af Frederikke Rasmine Kofoed
Når Tobias skal forklare sin passion for miljø og klima, tænker han helt tilbage til sin barndom:
”Mine forældre er nok lidt medansvarlige for min klimainteresse – jeg er vokset op med det, og nu er jeg helt vildt optaget af det!” fortæller han.
Men klima og miljø er ikke Tobias’ eneste passion. Han har også en stor interesse for film og medier, og han har tidligere gået på filmskole. Netop derfor passede det perfekt, da Tobias fik muligheden for at beskæftige sig med sine to passioner som frivillig i VedvarendeEnergis globale kommunikationsgruppe.
”Det er min drøm at lave film for NGO’er og folk, som gør noget godt for klimaet,” forklarer han.
Hvordan kan NGO’er bidrage der, hvor klimaforandringerne rammer hårdest?
Som frivillig har Tobias allerede fået en smagsprøve på sin drøm. I flere måneder har han arbejdet på et projekt, hvor han har lavet filmredigering for den kenyanske virksomhed Jua Kali. De laver blandt andet kufferter og køkkenudstyr ud af metaltønder fra olieproduktion og frugtproduktion, som ellers ville blive smidt ud – og så beskæftiger de rigtig mange mennesker i Kenya.
”De er mega kreative, og det er så fedt, at kenyanerne altid har mulighed for at få arbejde der,” fortæller Tobias om projektet, som han skal afslutte på sin rejse til Kenya.
Derudover har han som frivillig hos VedvarendeEnergi fået indsigt i, hvordan NGO’er og organisationer kan bidrage i de lande, der rammes hårdest af klimaforandringerne. Og det er noget, som Tobias håber at blive endnu klogere på, når han om et par uger rejser til Kenya sammen med flere andre fra VedvarendeEnergis sekretariat.
”Nu glæder jeg mig til at se med mine egne øjne, hvordan forskellige problematikker bliver løst, og få idéer til, hvad man kan gøre yderligere,” forklarer han.
De unge løser konkrete klima- og miljøudfordringer i Kenya og på FGU-skolerne
Det er netop mulighederne for at løse forskellige klimarelaterede problematikker og muligheden for at få nye indsigter, der er baggrunden for rejsen til Kenya. I 2020 indledte VedvarendeEnergi et projekt i samarbejde med de danske FGU-skoler i Østjylland og en række kenyanske uddannelsesinstitutioner i byen Kisumu ved Victoria-søen. Gennem korte videoportrætter af flere af de danske og de kenyanske elever viste projektet hvordan de unge tænker og handler i forhold til grøn omstilling og klimaudfordringer.
Med et fortsat fokus på positiv framing er projektet blevet videreudviklet, og det er planen at der skal produceres endnu flere videoportrætter af kenyanske unge, der gennem trin-for-trin-guides viser, hvordan de løser konkrete klima- og miljøudfordringer til inspiration for FGU-eleverne.
Det er blandt andet det projekt, som Tobias skal arbejde med i Kenya.
Tobias vil bringe Kenya tættere på med sine film
Tobias’ spænding og engagement skinner igennem, når han fortæller om sin kommende rejse til Kenya og det arbejde, han skal lave undervejs.
”Turen giver mig mulighed for at konkretisere mit frivillige arbejde,” fortæller han blandt andet.
Selvom arbejdet bliver mere konkret, er det alligevel meget frit; der er ikke et stramt tilrettelagt program og Tobias får på den måde mulighed for at forfølge de muligheder, der opstår undervejs. Alligevel får han nok at se til:
”Den grove plan er at lave film om kenyanske husstande, og hvad de hver især gør, som vi kunne lære noget af i Danmark – eksempelvis hvordan de bruger solen som energiforsyning, eller skaffer vand til deres husstand,” forklarer han. Tobias fortsætter:
”Jeg skal også ud til en virksomhed, der hedder Precious Plastic, som laver smykker, skåle og lignende ud af indsamlet plastik – et mega fedt projekt, som jeg skal have formidlet til FGU-eleverne på en inspirerende måde.”
Udover at arbejde på VE’s igangværende projekter, har Tobias sat sig for at lave en masse content til den globale kommunikationsgruppe, som kan inspirere til nye projekter. Han mener, at det kan være med til at konkretisere arbejdet i Kenya for nuværende og kommende frivillige.
“Det kan nemlig godt virke fjernt at sidde i Danmark og beskæftige sig med noget i Kenya, når man aldrig har været der selv,” fortæller han.
Som frivillig kan man gøre en forskel
Selvom arbejdet kan virke fjernt, føler Tobias alligevel at han som frivillig i VE har lært meget om, hvordan arbejdet kan komme tættere på. Der er især én ting, han er særligt optaget af:
“Empowerment! Det er noget vi beskæftiger os meget med i den globale kommunikationsgruppe,” fortæller han og uddyber:
”Jeg synes, det er fedt, at VedvarendeEnergi ikke bare donerer penge til kriseramte steder, men at vi også rent faktisk oplærer mennesker, og giver dem nogle kompetencer til at klare sig. Jeg er begejstret for den kreativitet, der ligger i vores arbejde.”
Tobias har også et råd til dem, der overvejer at lave frivilligt arbejde indenfor klima og grøn omstilling:
”Gør det! Det er fedt, og det giver virkelig meget. Trods at jeg ikke har lavet vildt mange projekter endnu, føler jeg, at der er et stort potentiale for rent faktisk at gøre en forskel for en stor gruppe mennesker. Man lægger de timer i det, man kan, det er frit og slet ikke det samme som et arbejde. Det er også motiverende at snakke med en masse mennesker, som deler ens interesser,” afslutter han.