Hjem > Grønne Værksteder skaber fællesskaber 

Grønne Værksteder skaber fællesskaber 

Hvis vi skal lykkedes med den grønne omstilling, skal civilsamfundet i højere grad inddrages. VE har længe arbejdet for at inkludere borgerne i omstillingen – også i forbindelse med vores Aktive Grønne Borgergrupper, som siden er blevet til Grønne Værksteder. Værkstederne udgør lokale fællesskaber, der både bidrager til grøn omstilling og det lokale liv. Det sidste års tid har VedvarendeEnergi – i samarbejde med værkstederne selv – sat ekstra spot på grupperne med det formål at få endnu flere frivillige i grupperne, og flere borgere til at komme og få repareret deres ting. Leif, Henning og Preben fra Det Grønne Værksted i Langå fortæller om værkstedet og det fællesskab, som de frivillige har sammen. 

Af Charlotte Elisabeth Christiansen 

Værkstedet er fyldt af snak og latter denne torsdag eftermiddag. Men langsomt erstattes det af en koncentreret stilhed, da flere af mændene tager plads ved de to aflange arbejdsborde, der står i den ene ende af rummet. Bordene er fyldt med værktøj, men der er også plads til en lampe og et anlæg, der skal efterses. I den anden ende af rummet er en cykel hængt op, klar til at blive sat i stand, og i hjørnet står to mænd bøjet over det, der ligner et stel til et møbel. 

Den ene af dem er Leif, som er formand for den forening, som Det Grønne Værksted er blevet til i dag. Han har været med siden begyndelsen, da værkstedet blev etableret for fire år siden. Udover værkstedet i Langå har VedvarendeEnergi, i samarbejde med andre aktører, været med til at etablere tre andre grønne værksteder rundt omkring i landet. De reparerer alle defekte ting og sager for borgerne i deres lokalområde – på den måde er der lidt færre ting, som havner på genbrugspladsen. 

De frivillige i værkstederne er primært mænd over 60 med en interesse for klima, miljø, teknik og natur. Sådan er det også i Langå, hvor værkstedet bidrager til at engagere pensionerede mænd i både deres lokalsamfund og den grønne omstilling gennem praktiske, sociale fællesskaber. Lige præcis sådan et fællesskab har Leif gerne villet opstarte længe: 

”Jeg har haft en gammel drøm om at lave et sted som det her. Behovet for at samles er der jo for alle, måske især for mænd, når de forlader deres arbejde. Der er nogen, der har det svært, når de skal finde ud af, hvad de skal bruge deres pensionisttid på. Og mange vil gerne bruge deres tid på noget meningsfyldt – og det synes vi, at det vi laver, er,” mener Leif. 

Ikke svært at finde frivillige 

At arbejdet i værkstedet er meningsfyldt, er der særligt i løbet af det seneste års tid flere i Langå, der har fået øjnene op for. Det skyldes blandt andet at gruppen i Langå – ligesom de øvrige grupper i resten af landet – i samarbejde med VedvarendeEnergi har haft ekstra fokus på at skabe opmærksomhed omkring værkstedet. 

Det har resulteret i flere plakater og flyers i det lokale byrum, en lang række annoncer i lokalaviser, flere artikler i onlinemedier og lokalaviser og adskillige opslag på Facebooksider og -grupper. Og den ekstra indsats har båret frugt, forklarer Leif: 

”Næsten hver torsdag, hvor vi holder åbent, kommer der nu en ny og kigger ind. Det er forrygende at se. Jeg troede en overgang at det ville blive rigtig svært at finde frivillige, men det er faktisk gået fint. Og dem der kommer, har nogle gevaldige kompetencer. Det er meget berigende at vi alle på den måde bidrager med noget. Så vi kan faktisk løse mange opgaver efterhånden.” 

Leif fortæller, at det også hænger sammen med at de mange frivillige kommer fra vidt forskellige baggrunde – nogle er f.eks. gode til elektronik, andre til træ og metal. Og så hjælper det også at antallet af frivillige i Det Grønne Værksted i Langå er blevet næsten fordoblet indenfor det sidste halve år, så de i dag er 12 aktive mænd i gruppen. 

En kammeratlig mand-til-mand tone 

Også i dag er der en god flok af mænd, der er forholdsvist nye i gruppen. Når de skal pege på, hvorfor de bliver ved med at komme igen, er der flere fællesnævnere. Preben, som har været en del af gruppen i et par måneder, ligger især vægt på fællesskabet der opstår, når de arbejder sammen i værkstedet: 

”Der er et rigtig godt sammenhold i gruppen, fordi vi har den samme holdning til miljø og det med at give noget til andre mennesker. Folk bliver jo glade, når vi kan lave deres ting. Og så er der sådan en kammeratlig mand-til-mand tone – vi arbejder sammen om at løse et problem i fællesskab. Og det er virkelig godt, for så kan man bedre klare de fortrædeligheder, man ellers bliver udsat for,” forklarer han. 

I værkstedet kan man sænke skuldrene 

Også Henning, som har været en del af værkstedet i cirka en måned, er godt tilfreds med at være en del af gruppen. 

”Jeg synes det er prisværdigt at vi kan redde noget fra lossepladsen, for vi smider nok ud. Og så kom jeg med for at komme lidt i gang med noget i byen, og komme til at kende lidt flere mennesker – nu er det kun lidt mere end tre år siden at jeg flyttede til byen. Så det var hovedårsagen. Og så kan jeg godt lide at gå og bikse med lidt forskellige ting,” fortæller Henning og fortsætter: 

”Vi går og hygger os. Det er rart, i stedet for at sidde hjemme på en stol og læse i en bog, det er der tid nok til. Den tid jeg har været her, der går vi og snakker, stikker lidt til hinanden og laver lidt sjov ud af det. Man føler sig med det samme godt tilpas herinde. Det at være sammen på den måde, hvor man arbejder sammen – der slapper man egentligt af, skuldrene falder ned – og det er rart.” 

Flere værksteder de kommende år 

Efterhånden er Det Grønne Værksted godt kendt i Langå – også på grund af de tættere relationer, der generelt er, i det lille lokalsamfund. Det betyder først og fremmest at borgerne har et sted, hvor de kan få repareret de ting, som de ellers ikke ville vide, hvor de skulle gå hen med. Men det har også en anden betydning for lokalsamfundet: 

”Langå er en meget aktiv by på mange måder, og værkstedet er et lille bidrag til det, som gør at Langå er et sted, som er spændende at bo – det er en lille flig af et spændende samfund,” mener Leif. 

De kommende år håber VedvarendeEnergi at kunne gentage succesen endnu flere steder rundt omkring i landet. Over de næste fire år skal VedvarendeEnergi være med til at opstarte 12 nye værksteder. Et af dem er allerede i gang – i Randers er der ved at blive etableret et værksted i samarbejde med Mænds Mødesteder, som Det Grønne Værksted i Langå har besøgt, og som de øjner en mulighed for samarbejde med. 

“De har rigtig meget værktøj og maskiner, og derfor nogle muligheder, som vi ikke har. Til gengæld har vi nogle håndværkere i gruppen, som kan nogle ting, som de ikke kan. Så jeg tror sagtens at vi kan supplere og hjælpe hinanden,” afslutter Leif. 

Om forfatteren