UngEnergi kårer Allerød Gymnasium som vinder af Fem Fede Dage 2021  

Et centralt fokuspunkt for VedvarendeEnergi er at mobilisere almindelige mennesker omkring den grønne omstilling. I VEs ungdomsafdeling, UngEnergi, arbejder de med at mobilisere de unge gennem ung-til-ung formidling. Det sker bla. gennem eventet ”Fem Fede Dage,” hvor UngEnergi hvert år sætter klima på skoleskemaet ved at udfordre landets gymnasieelever til at udvikle og afprøve idéer til at leve mere bæredygtigt. Blandt de 47 gymnasier, der deltog i november sidste år, vandt Allerød Gymnasium på baggrund af deres initiativrige tilgang til udfordringerne. Clara Marie Reesbøll fra 2.G fortæller om elevernes oplevelser med Fem Fede Dage og hvordan de vil bruge pengepræmien til at sætte endnu flere bæredygtige idéer i gang. 

 Af Frederikke Rasmine Kofoed 

”Jeg tror, at et projekt som Fem Fede Dage kan medvirke til, at den grønne omstilling ikke føles som en løftet pegefinger for de unge,” fortæller 18-årige Clara, der er elev og medlem af Det Grønne Udvalg på Allerød Gymnasium. Gennem udvalget er hun med til at sikre, at skolen lever op til deres erklærede mål om at være et miljøbevidst gymnasium og har på den måde indflydelse på de grønne initiativer, der sættes i værk på skolen. 

Miljøbevidsthed og klima er netop emner, som fylder meget hos Clara, men også hos mange andre unge. Desværre kan den offentlige debat om klimaproblematikkerne give mange unge en oplevelse af, at problematikkerne er så voldsomme og uoverskuelige, at det er svært at vide, hvad man selv kan gøre for at hjælpe. I kontrast hertil er UngEnergis mål med Fem Fede Dage at vise at de unge kan handle – og at det også kan være sjovt at leve bæredygtigt. Netop den tilgang fungerer, når budskaberne om klimaproblematikkerne skal formidles til gymnasieeleverne på en måde, så de bliver taget godt imod, mener Clara. 

”I nyhederne fokuserer man meget på alle de ødelæggelser, der sker som konsekvens af vores adfærd,” forklarer Clara og fortæller, at hun synes, at Fem Fede Dages tilgang til klima er mere i øjenhøjde med eleverne: 

”Dét, at der er fokus på, hvad man som enkeltperson kan gøre – altså helt basale ting som at minimere sit madspild og købe genbrugstøj, hvilket unge mennesker kan se sig selv i – det tror jeg kan medvirke til, at flere unge bakker op om den grønne omstilling.” 

Allerød Gymnasium kom med kreative idéer til at leve mere bæredygtigt 

Under Fem Fede Dage er hver dag dedikeret til et nyt tema indenfor netop grøn omstilling. Sidste efterår, hvor Allerød Gymnasium deltog, blev dagene opkaldt efter det tema, de var dedikeret til: Mad-mandag, Tøj-tirsdag, Off-onsdag, Transport-torsdag og Festival-Fredag. Hver dag fortolkede eleverne fra de deltagende skoler temaerne på deres egen måde og kom med unikke, kreative idéer til at leve mere bæredygtigt. I Allerød var særligt tirsdag og fredag en succes, fortæller Clara: 

”Her på Allerød Gymnasium var der især stor opbakning til elevernes genbrugsshop i forbindelse med Tøj-tirsdag, hvor man kunne købe hinandens brugte tøj. Det tøj, der ikke blev solgt, blev brugt til lærernes catwalk til Festival-fredag en god afslutning på en fed uge.” 

Eleverne åbnede dørene for byens borgere til vellykket foodsharing event 

Dog skinnede Allerød Gymnasiums evne til at vise initiativ og at være kreative allerede igennem først på ugen til “Mad-mandag.” 

”Vi åbnede skolens døre for alle Allerøds borgere. Vi havde indsamlet mad fra supermarkederne, der skulle have været smidt ud, som alle kunne komme og hente på den måde drejede det sig ikke kun om os selv,” forklarer Clara om den idé som eleverne fik. 

UngEnergi har netop i forbindelse med Fem Fede Dage opfordret eleverne til at inkludere folk omkring dem. Tanken er, at de bæredygtige idéer og værdierne bag dem kan spredes som ringe i vandet, så de når langt udover skolen. 

De engagerede elever i Allerød var begejstrede over at vinde konkurrencen 

Udover at sprede deres nyudviklede bæredygtige idéer blandt venner og familie kunne eleverne i Allerød stolte dele nyheden om at de havde vundet førstepladsen i konkurrencen mod 47 andre gymnasier. Sejren blev af dommerne begrundet med Allerød Gymnasiums høje innovationsniveau, kreativitet og engagement i aktiviteterne.  

”Jeg havde slet ikke regnet med at vi ville vinde, fordi jeg faktisk lidt havde glemt, at det var en konkurrence alle var jo så optagede af, at det skulle blive en fed uge,” fortæller Clara, og fortsætter: 

”Vi blev selvfølgelig rigtig glade for at vinde det var jo en anerkendelse af, at vi havde udviklet noget, der fungerede.” 

Præmien skal være en anerkendende påmindelse til eleverne 

Allerød Gymnasium fik tildelt en præmie på 10.000 kroner til at realisere nogle af skolens bæredygtighedsmål. De drømmer bl.a. om at løfte biodiversiteten på gymnasiet, og så er de i gang med at spare op til solceller. Clara og resten af Det Grønne Udvalg skulle træffe beslutningen om, hvordan pengene skulle anvendes og dermed hvilke af deres idéer, som skulle realiseres først. 

”I Det Grønne Udvalg er vi blevet enige om, at vi rigtig gerne vil bruge præmien på noget, der er synligt for eleverne nemlig at plante æble- og pæretræer på skolen, hvilket også fremmer biodiversiteten. Træerne vil hver dag minde eleverne om deres indsats i forhold til klimaet,” afslutter hun.   

Snart kan UngEnergi hjælpe endnu flere gymnasieelever til at handle grønnere. UngEnergi har netop fået støtte fra Tuborg Fondet til yderligere udvikling af Fem Fede Dage og derfor forventer de at over 60 af landets gymnasier vil deltage i år. Desuden kommer eventet også ud på landets erhvervsskoler.   

Scroll to Top